Horațiu Dumbravă, CSM: Traian Băsescu să verifice dacă magistraţii sunt colaboratori ai serviciilor de informaţii

Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a declarat marţi că face apel la preşedintele Traian Băsescu să verifice toate declaraţiile magistraţilor, pentru a vedea dacă sunt colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii.

"Fac încă o dată apel la domnia sa (preşedintele Traian Băsescu, n.r.), ca acum, în ultimele zile de mandat, să îşi îndeplinească datoria constituţională şi legală şi să procedeze la verificarea tuturor declaraţiilor judecătorilor şi procurorilor, dacă sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii", a spus Horaţius Dumbravă, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit lui Dumbravă, aceasta este o obligaţie legală, prevăzută de articolul 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

"Aştept încă acest lucru, toate declaraţiile sunt astăzi aici, la CSM, nu are decât să le solicite şi să pornească la verificarea fiecărei declaraţii în parte şi să trimită înapoi la CSM, pentru fiecare judecător şi procuror, dacă este sau nu colaborator. Trebuia să se întâmple acest lucru de şase ani. De ce nu s-a fãcut ? Întrebaţi pe preşedinte şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării", a mai spus Horaţius Dumbravă.

Citește și: ROBERT TURCESCU, OFIȚER ACOPERIT. CTP: Ofițeri ai unui serviciu neromânesc

Potrivit articolului 7 din Legea 303/2004 republicată, "judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreş ti ş i parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii".

Aceste persoane sunt obligate să completeze anual o declaraţie autentică, pe propria răspundere, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

"Consiliul Suprem de Apărare a Ţării verifică, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justiţiei, realitatea declaraţiilor prevăzute la alin. (2). Încălcarea dispoziţiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror", se mai arată în articolul 7 al Legii 303/2004.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în 10 septembrie, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, potrivit cărora anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Judecătorul Horaţius Dumbravă preciza atunci că, în măsura în care afirmaţiile preşedintelui se dovedesc a fi reale, se impune sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în ce priveşte presupuşii procurori care au acţionat la comanda unui ziarist, fie declanşarea cercetării disciplinare faţă de aceşti procurori.

În caz contrar, arăta membrul CSM în sesizare, Inspecţia Judiciară trebuie să întocmească un raport privind aducerea atingerii independenţei justiţiei, a sistemului de justiţie reprezentat de parchete şi procurori, prin Ministerul Public.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel