Hemofilie, boala care fură zâmbete. Povestea lui Andrei poate fi a oricui

Pe data de 17 aprilie are loc Ziua Mondială a Hemofiliei, iar anul acesta, Asociația Română de Hemofilie și Centrul Medical Cristian Șerban din Buziaș au organizat, în Parcul central din Buziaș, Hemofilia Cros, un eveniment dedicat pacienților cu hemofilie.

Conform statisticilor, în România există peste 1.800 de pacienți cu hemofilie, dintre care 1.200 sunt înregistrați și primesc servicii medicale.

Tratați corect, complet și în permanență, pacienții cu hemofilie pot avea o viață normală. În România, deși situația s-a îmbunătățit în ultimii ani, a rămas cea mai precară în UE. Speranța se leagă în special de mărirea semnificativă în acest an a bugetului Programului Național de Hemofilie de aproximativ 3 ori.

Hemofilia este o tulburare de sângerare caracterizată prin lipsa factorilor de coagulare VIII sau IX sau a factorului von Willebrand pentru cei care suferă de această boală. Dacă nu se tratează, oamenii se confruntă cu hemoragii interne, sângerări la nivelul încheieturilor și mușchilor. Aceste sângerări pot avea un impact dramatic asupra unui om, de la distrugeri la nivelul articulației, stare de dizabilitate până la deces prematur.

Centrul Medical 'Cristian Șerban' din Buziaș, ce funcționează din anul 1997, este singura instituție publică de acest fel din România, ce oferă pacienților cu hemofilie, în același spațiu, servicii hematologice de diagnostic și terapie, de imagistică, stomatologice, kinetoterapie și recuperare medicală, instruire medicală, socializare și petrecerea timpului liber, cât și consiliere psihologică și profesională.

Visul lui Andrei

Andrei merge la școală și vede cum toți ceilalți copii se joacă, aleargă, sar, iar el stă pe scară, cu mâna deasupra genunchiului care-l doare. Oftează. Ar vrea sa facă ce fac ceilalți dar, cel puțin acum, nu poate. Speră la ceva, ce tot îi spun părinții că va fi mai bine. Același lucru îl aude și de la hemofilicii mai mari. Și nu înțelege. De ce nu acum? Primește tratament, nu de mult timp, și tocmai de aceea articulațiile de la genunchi îi sunt parțial distruse. Tresare când îl vede pe Mihai, colegul lui, care fuge după mingea ce a sărit aproape de el, șutată de ceilalți băieți.

Mihai îi zâmbește, îl întreabă pe Andrei cum se simte și primește același răspuns, bine. Andrei poate fi ca Mihai. Să alerge, să joace fotbal, să meargă pe bicicletă. De aceea, din solidaritate, Mihai și alți copii și tineri, au răspuns invitației lui Andrei de a alerga ei pentru el.

[citeste si]

Hemofilia cros — Astăzi alergi în locul meu, mâine alergăm împreună, reprezintă dorința lui Andrei de aș vedea visul împlinit și anume acela, ca pe viitor, cu un tratament complet și constant, să alerge alături de prietenii lui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel