Hawala: Un sistem bancar clandestin, bazat pe onoare, tolerat în Europa și în alte părți ale lumii. Cum funcționează

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

O operațiune Europol între Spania și Germania pune în lumină ”hawala”, sisteme de plată folosite de secole și bazate pe onoare.

Garda Civilă Spaniolă, în colaborare cu poliția germană și Europol, a demontat un grup masiv de crimă organizată care a oferit servicii financiare traficanților de droguri.

Modul de operare folosit a fost de a muta cantități mari de numerar printr-un sistem bancar clandestin sofisticat. Narcos ar putea să facă plăți, să primească fonduri și chiar să își spele veniturile prin această rețea financiară structurată la nivel internațional, care este practic tolerată în Europa și în alte părți ale lumii.

Ce sunt hawalas

Pentru a finanța rețeaua, au avut o unitate care a acționat ca o bancă de medicamente cu sediul în Malaga și Madrid, pe care organizația a folosit-o pentru a transfera bani cu sistemul Hawala. 

”Hawala” în arabă înseamnă ”transfer” și este un sistem informal născut și folosit în India și Orientul Mijlociu de secole. Persoanele care folosesc sistemul depun numerar la un participant al rețelei, sau hawaladar, într-o anumită țară. Apoi, un alt operator ia suma echivalentă în altă parte și o transmite destinatarului final. Sunt foarte populare printre companiile de import/export. Caracteristica principală este că tranzacțiile sunt bazate pe onoare și nu implică transferuri electronice ale sumelor. 

Hawaladarii percep o taxă, de obicei mai ieftină decât transferul și alte comisioane pe care o bancă ”tradițională” le-ar putea percepe. Transferurile Hawala au, de asemenea, o serie de alte beneficii: participanții nu trebuie să deschidă un cont bancar sau să lase o urmă electronică (în niciun moment banii nu trec efectiv granițele internaționale), iar tranzacțiile tind să fie mult mai rapide și mai puțin birocratice decât transferurile bancare internationale. Pe de altă parte, riscurile sunt mai mari, deoarece sistemul se bazează pe încrederea între client și hawaladar și între hawaladarii din diferite țări.

În ciuda posibilității ca hawaladarii să fie înregistrați și autorizați în temeiul Directivei UE privind serviciile de plată, hawalas aleg să efectueze astfel de transferuri în afara sistemului bancar convențional și fără autorizarea corespunzătoare, ceea ce duce la nerespectarea reglementărilor împotriva spălării banilor sau a practicilor de due diligence.

Implementarea unor reglementări mai stricte împotriva spălării banilor în instituțiile financiare tradiționale a făcut ca aceste tipuri de sisteme să fie din ce în ce mai atractive pentru grupurile criminale organizate.

Membrii diasporei și comunitățile de migranți folosesc pe scară largă hawalas, sau sisteme similare, pentru a trimite remitențe legitime în țările lor de origine. Cu toate acestea, acestea sunt adesea folosite de grupurile criminale pentru remiteri nelegitime, adică pentru a transfera cantități mari de venituri din infracțiuni sau pentru a le spăla. Potrivit unui raport întocmit de Consiliul European, care avertizează cu privire la utilizarea acestor sisteme, în majoritatea statelor membre, hawalas-ul reprezintă o ”activitate tolerată, nesupravegheată”, potrivit Europa Today.

Rețeaua spaniolă

Banda desființată de autoritățile spaniole a folosit drept ”acoperire” unități comerciale legate de persoane de origine asiatică situate în provincia Malaga și alți locuitori ai Madridului. Persoanele implicate în rețea au retras numerar, fizic, direct de la organizațiile criminale.

Pentru colectarea și livrarea banilor au fost folosite parole stabilite anterior. Ulterior, transporturile de medicamente au fost transportate săptămânal în Germania cu companii de transport  situate în provincia Zaragoza. Pentru a face acest lucru, au folosit camioane internaționale de marfă sau rulote.

După cum se raportează într-o notă a Ministerului spaniol de Interne, operațiunea Schuld, care a permis destructurarea bandei criminale, a început la sfârșitul anului 2021.

Anchetatorii au identificat o persoană de origine marocană, un delegat al rețelei criminale. Prin interceptări telefonice, s-a dovedit că această persoană primea instrucțiuni sub supravegherea Germaniei. Bărbatul s-a ocupat și de gestionarea mișcării banilor și de reglementarea fluxului de transporturi de marijuana și hașiș din Spania către Germania.

Organizația a fost structurată într-o rețea complexă împărțită pe niveluri cu rol criminal definit, cu un sediu și conducere exercitată din Hamburg (Germania) în timp ce rețeaua de aprovizionare cu hașiș și marijuana era situată în provinciile Malaga și Granada.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel