Havrileţ (ANRE): Va fi un moment al adevărului

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este supusă unor presiuni venite din partea celor care au interese în această piaţă, a declarat, miercuri, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei.

Acesta a fost întrebat de către jurnalişti cum priveşte faptul că a fost constituită o comisie parlamentară care să ancheteze activitatea ANRE. "ANRE este sub control parlamentar, iar Parlamentul poate să înceapă o astfel de anchetă, mai ales că vorbim despre o perioadă de cinci ani de la aplicarea primelor elemente de modernizare şi de asumare a tuturor regulamentelor europene pe care statul trebuia să le ia în considerare odată cu aderarea la UE, de eliminare a procedurilor de infringement, de accesare a unor fonduri europene pentru investiţii de 200 de milioane de euro, aceste elemente de modernizare şi transpunere legislativă sunt necesare", a precizat oficialul ANRE.

Havrileţ a arătat că au trecut cinci ani de la semnarea Memorandumului de înţelegere cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială privind procesul de liberalizare a pieţelor de energie şi gaze şi am ajuns la finalul calendarelor de liberalizare stabilite atunci. "Consider că va fi un moment al adevărului în care putem să prezentăm toate modificările legislative, toate evoluţiile şi impactul asupra bugetului. Liberalizarea a permis producătorilor de stat să atingă succese financiare considerabile. Dacă acum cinci ani vorbeam de producători în insolvenţă şi aproape de faliment, aceste societăţi astăzi donează statului două miliarde de lei, într-o piaţă competitivă, lichidă, cuplată cu patru state europene. Consider că evoluţiile sunt bune şi, în special, efectul creşterii de pe piaţa energetică aduce mai mulţi investitori în ţară, creează locuri de muncă, creează încredere şi susţine politicile sociale, fie că vorbim de pensii sau de salariile bugetarilor, susţinute în parte şi din veniturile suplimentare ca urmare a liberalizării", a precizat preşedintele ANRE.

[citeste si]

Havrileţ a adăugat că nu are nicio emoţie cu privire la această anchetă, întrucât toate deciziile în cadrul ANRE au fost luate în mod colectiv, în contextul legislaţiei, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel