Hărţuirea psihologică, efectele sesizate de specialiști

Sebastian Florea / 17 ian 2019 / 03:59 Salveaza PDF Comentarii
Hărţuirea psihologică, efecte sesizate de specialiști
Hărţuirea psihologică, efecte sesizate de specialiști

Un expert în egalitate de gen susține că hărţuirea psihologică scade încrederea în sine şi poate duce la depresie.

Femeile se pot confrunta în accesul pe piaţa muncii sau la locul de muncă cu mai multe forme de discriminare, cu hărţuire sexuală sau psihologică, susţine expertul în egalitate de gen Elena Samoilă, adăugând că femeile au posibilitatea să se adreseze Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării sau chiar instanţei penale. 'Discriminarea în accesul pe piaţa muncii sau la locul de muncă este directă şi indirectă. Dacă la un interviu sunteţi întrebată dacă în următorii cinci ani vreţi să faceţi un copil, aceasta este o formă de discriminare directă, pentru că angajatorul se poate gândi că femeia face copii, o să intre în concediu, nu este în regulă să investească în ea, este o resursă pierdută. La discriminarea indirectă, spre exemplu, poate exista o politică în firmă care spune că pot fi avansate persoane care au disponibilitatea detaşării pe o perioadă de şase luni. Aceasta este o discriminare indirectă, dezavantajează femeile, pentru că ele sunt cele care, statistic vorbind, îşi iau în cele mai multe cazuri concediul de creştere a copilului comparativ cu bărbaţii. Este o practică aparent neutră, dar de fapt dezavantajează femeile', a declarat, pentru Agerpres, expertul în egalitate de gen Elena Samoilă, care a participat la o întâlnire dedicată femeilor pe tema discriminării, organizată de Centrul Filia.

Citește și: Carmen Brumă: Am intrat în depresie. M-am refugiat în...

Unele forme de discriminare sunt mai voalate

 

Ea a explicat că un tip mai subtil de hărţuire este şi cea psihologică, care poate începe cu mici glume pe seama unei persoane, apoi cu marginalizare. 'Lucrurile acestea repetate pot avea efecte destul de grave asupra unei persoane, scade încrederea în sine şi se poate ajunge chiar la cazuri de depresie', a avertizat Elena Samoilă. Femeile discriminate sau hărţuite se pot adresa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, sesizarea se poate depune până la maxim un an de la săvârşirea faptei şi sunt admise probe audio, video, mesaje, texte, spune expertul de gen. De asemenea, femeile se pot adresa instanţei civile, unde pot primi despăgubiri, iar în cazul hărţuirii sexuale se pot adresa instanţei penale. Totodată, mai pot sesiza şi Inspecţia Muncii, care poate face controale.

Elena Samoilă a adăugat că prin evenimentul de miercuri organizatorii şi-au propus transmiterea unor informaţii, astfel încât femeile să fie ajutate să recunoască formele de discriminare, arătând că 'unele forme de discriminare sunt mai voalate şi e posibil ca femeile să nu îşi dea seama că sunt victime ale discriminării'. Conform Indexului Egalităţii de Gen, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, clasament determinat de analizarea a şase domenii: piaţa muncii, statut economic, educaţie şi formare, timp liber şi muncile casnice, reprezentare politică, socială şi economică, sănătate, se arată într-un comunicat al Centrului Filia. Centrul Filia este o organizaţie care, prin activităţi de cercetare, advocacy şi activism, sprijină respectarea drepturilor femeilor, reprezentarea intereselor diverse ale femeilor şi combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor.

Citește și: Cristina Șișcanu, depresie: A trebuit să aleg: fie să mor, fie să lupt...

 

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26