HARTA natalităţii în rândul mamelor adolescente. Peste 18.000 au sub 19 ani

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naştere. 

România dă aproape un sfert (23%) din mamele minore ale Uniunii Europene, potrivit EUROSTAT, conform celor mai recente date centralizate la nivel european, în 2018. Cele mai recente date comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că dintre cele 199.720 de naşteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani şi 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani.

Salvaţi Copiii România continuă programul de combatere a mortalităţii infantile, prin sprijin activ acordat pentru peste 100.000 de mame din 74 de maternităţi din toată ţara.

HARTA natalităţii



În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, datele arată că judeţele cu cele mai multe mame adolescente sunt:

* Mureş - 931
* Dolj - 838
* Braşov - 830
* Iaşi - 733
* Bacău - 722

La polul opus, judeţele cu cele mai puţine mame adolescente:

* Brăila - 248
* Mehedinţi - 234
* Caraş-Severin - 209
* Gorj - 190
* Tulcea - 187

Dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima naştere, iar 29 la a doua naştere. Pe segmentul 15 - 19 ani, dintre cele 17.933, 13.291 se aflau la prima naştere, în vreme ce 3.851 se aflau la a doua naştere, 710 la a treia naştere, 70 la a patra naştere şi 11 la cel de-al cincilea copil.

Situație și mai critică



Situaţia este cu atât mai critică, cu cât mai puţin de două procente dintre mamele adolescente spun că au interacţionat cu serviciile publice de asistenţă socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvaţi Copiii România în 2020.

"Distanţa mare faţă de cabinetele medicale şi lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum şi lipsa de informaţii cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic şi de multe ori acestea aşteaptă până când situaţia se înrăutăţeşte sau recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii. Aceste mame trebuie susţinute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuţii să nu fie puşi în situaţii de risc", spune Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Andreea Moldovan, apel


Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii Dr. Andreea Moldovan a subliniat importanţa programelor de educaţie în prevenirea sarcinilor adolescentine: "Factorii de influenţă sunt grupaţi în trei categorii, cei care ţin de familie, cei care ţin de educaţie şi cei care ţin de autoritatea publică locală. Partea de autoritate publică locală poate fi mai mult întărită şi implicată în această ecuaţie. Ce se poate face? O revizuire a cadrului legal, e important să implicăm tinerii, e important să colaborăm instituţional şi interinstituţional. E o problemă care ne interesează pe toţi şi rezolvarea trebuie să vină tocmai din această colaborare. E un apel pe care îl fac".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel