Harta corupției locale. București, primul loc în topul naţional al corupţiei

"Harta corupţiei locale", o analiză lansată miercuri de România Curată şi Societatea Academică din România, relevă că Bucureştiul, urmat de judeţele Maramureş, Bacău şi Caraş-Severin se află în topul naţional al corupţiei, în timp ce la polul opus se află judeţele Sălaj şi Mehedinţi.

Potrivit analizei întocmite pe baza datelor obţinute de la Direcţia Naţională Anticorupţie, care a publicat 3.125 de comunicate referitoare la condamnările definitive în cazurile instrumentate de către procurorii anticorupţie, în perioada 2010 — 2014, Bucureştiul ocupă prima poziție în topul naţional al corupţiei cu 4,71 condamnări la 10.000 de locuitori, informează Agerpres.

În ceea ce priveşte condamnările în această perioadă, 2.143 au fost cu suspendare, în timp ce 982 cu executare.

ACCESEAZĂ AICI HARTA CORUPŢIEI LOCALE

"Un lucru care nu este evident — uitaţi-vă la o comparaţie între pedepsele cu executare şi pedepsele cu suspendare, între două categorii de persoane: persoane cu funcţii importante şi persoane cu funcţii neimportante, primii nu sunt la risc atât de mare ca restul lumii, dovadă că ei iau totuşi mai mult pedepse cu suspendare decât pedepse cu executare faţă de simplii 'muritori'", a afirmat preşedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi.

Un alt aspect relevat de Harta corupţiei locale este reprezentat de ponderea mare a primarilor condamnaţi pentru corupţie în perioada menţionată. Astfel, între 2010 şi 2014 au fost condamnaţi definitiv 56 de primari şi 16 viceprimari.

"Cert este că avem oameni foarte corupţi ca primari, pe care lumea continuă să îi aleagă, (...) pentru că oamenii nu au de ales. Am găsit o asociere semnificativă între numărul de condamnări DNA pe un judeţ şi participare la vot. Lumea nu se duce la vot sau se duce din ce în ce mai puţin la vot în judeţele corupte, pentru că percepe că nu are de ales. Aceiași oameni politici se prezintă din partea feluritelor partide și percepţia este că sunt toţi la fel de corupţi", a arătat Pippidi.

Ea a explicat că baza de date pe care s-a construit Harta corupţiei locale va fi disponibilă pe site-ul www.romaniacurata.ro, harta fiind interactivă şi uşor de utilizat de cei interesaţi.

Alina Mungiu Pippidi a adăugat că ceea ce încearcă SAR să facă este o abordare ştiinţifică a corupţiei, de la fapte, la baze de date, deoarece acestea permit o perspectivă sistemică pe care nu o poţi avea din cazuri individuale.

"Scopul acestei hărți interactive este acela de a facilita accesul persoanelor direct interesate de activitatea DNA, precum membrilor societăți civile și jurnaliștilor, dar și celor din mediul academic care doresc să analizeze din punct de vedere statistic problematica (anti)corupției și, nu în ultimul rând, al publicului larg la informații descriptive și ușor comparabile la nivel de condanare individuală", se precizează pe site-ul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel