Haiti. Răpitorii grupului de misionari cer o recompansă de 17 milioane de dolari

Pixabay / Haiti. Răpitorii grupului de misionari cer o recompansă de 17 milioane de dolari
Pixabay / Haiti. Răpitorii grupului de misionari cer o recompansă de 17 milioane de dolari

Răpitorii haitieni ai misionarilor americani și canadieni cer o recompensă de milioane de dolari pentru eliberarea lor. 

O bandă criminală care a răpit sâmbătă un grup de misionari din SUA și Canada aflați în Haiti, cere o sumă de răscumpărare de 1 milion de dolari pentru fiecare dintre cele 17 persoane pe care le ține ostatice, a declarat ministrul justiției haitiene pentru Wall Street Journal, conform BBC

Banda este cunoscută pentru răpirea grupurilor de străini pentru răscumpărare. Aceeași bandă, 400 Mazowo, a răpit un grup de clerici catolici în aprilie. Clericii a fost eliberați ulterior, dar nu este clar dacă a fost plătită o răscumpărare.

Toți cei răpiți sunt cetățeni americani, cu excepția unei persoane, care este cetățean canadian.

Cel mai mic ostatic are doi ani

Printre cei reținuți se numără cinci bărbati, șapte femei și cinci copii. Se spune că cel mai mic copil are doar doi ani. Aceștia lucrează pentru Christian Aids Ministries, o organizație misionară non-profit cu sediul în statul american Ohio, care furnizează copiilor haitieni adăpost, hrană și îmbrăcăminte.

Cum au fost răpiți?

Misionarii se întorceau de la o vizită la un orfelinat când autobuzul în care călătoreau a fost oprit de membrii bandei pe un drum principal din orașul Ganthier, la est de capitala Port-au-Prince. Ganthier este situat în zona Croix-des-Bouquets, care este controlată de banda 400 Mazowo.

Confiscarea vehiculelor și a tuturor ocupanților lor pentru răscumpărare este una dintre activitățile principale pe care banda 400 Mazowo le folosește pentru a se finanța. Washington Post a declarat că unul dintre cei răpiți a postat un mesaj WhatsApp prin care cerea ajutor.

"Vă rugăm să vă rugați pentru noi! Suntem ținuți ostatici, ne-au răpit șoferul. Rugați-vă, rugați-vă, rugați-vă. Nu știm unde ne duc", spunea ostaticul. 

Reacția autorităților americane

Casa Albă a declarat luni că atât Departamentul de Stat al SUA, cât și FBI-ul asistă autoritățile haitiene în acest caz. Un fost director de teren pentru ministerele Christian Aid din Haiti a declarat pentru CNN că răpitorii au luat deja contact cu organizația misionară.

Adam Ki Zinger, un congresman republican din Illinois, a declarat pentru CNN că SUA ar trebui să negocieze cu răpitorii, dar nu să plătească răscumpărarea cerută. 

"Trebuie să depistăm unde sunt și să vedem dacă negocierile care exclud răscumpărarea sunt posibile", a spus el.

În Haiti, sindicatele locale au organizat luni un miting pentru a protesta împotriva creșterii nivelului criminalității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel