BOR: Erdogan, o amenințare la adresa întregii civilizații creștine

Hagia Sophia  Foto: Crișan Andreescu
Hagia Sophia Foto: Crișan Andreescu

Biserica Ortodoxă Rusă a cerut luni autorităţilor turce să dea dovadă de prudenţă, declarându-se 'îngrijorată' de dorinţa afişată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Turciei vrea să reconvertească fosta bazilică Hagia Sophia din Istanbul într-o moschee, informează AFP.

Într-un comunicat, patriarhul rus Kirill s-a declarat 'profund preocupat' de o posibilă schimbare de statut a 'unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine', 'deosebit de drag Bisericii Ruse', moştenitoarea tradiţiilor bizantine. 'Orice încercare de a umili sau de a călca în picioare moştenirea spirituală milenară a bisericii din Constantinopol este percepută de către poporul rus - în trecut ca şi azi - cu amărăciune şi indignare', a avertizat patriarhul Moscovei.

'O ameninţare pentru Hagia Sophia este o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine şi, prin urmare, la adresa spiritualităţii şi istoriei noastre', a adăugat el, solicitând guvernului turc să dea dovadă de 'prudenţă'. Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a analizat joi o cerere de transformare a fostei bazilici Hagia Sophia într-o moschee, măsură pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan o solicită cu riscul creării de tensiuni cu mai multe ţări. Instanţa trebuie să-şi anunţe decizia în termen de 15 zile.

Operă arhitectonică majoră, construită în secolul al VI-lea de bizantini, Hagia Sophia este inclusă în Patrimoniu Mondial UNESCO, fiind totodată una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul. Convertită în moschee după căderea Constantinopolului în 1453, Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal, nerăbdător să 'o ofere umanităţii'.

Când au început discuțiile despre Catedrala Mântuirii Neamului, sculptorul Sorin Dumitrescu a propus construirea unei replici a Hagia Sophia, la București, dar Biserica a preferat un proiect nou, realizat de un arhitect contemporan. Catedrala Sfânta Sofia a fost una dintre cele mai importante catedrale din Evul Mediu, fiind locul unde erau încoronați împărații bizantini. După cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman a fost transformată în moschee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel