Guvernul va restitui banii privind contribuţiile de sănătate plătite de către cei care au pensii de peste 4.000 de lei și taxați ilegal

Guvernul urmează să restituie sutelor de mii de români, cu pensii mai mari de 4.000 de lei,  contribuția de sănătate, după ce Curtea Constituțională  a declarat legea neconstituțională.

În urma deciziei Curții Constituționale, Guvernul ar urma  să emită o ordonanță de urgență care să stabilească modalităţile de restituire a contribuţiilor de sănătate plătite de către cei care au pensii de peste 4.000 de lei. Decizia CCR anulează astfel Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) din 2021, care a intrat în vigoare în 2022. Astfel, prin decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat neconstituţionalitatea unor prevederi din OUG nr. 130/2021.

„Apreciem că se impune adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanţe de urgenţă care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG nr. 130/2021 cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”, se arată în nota semnată de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

Odată cu primirea pensiei, începând cu 1 februarie, vor primi pensia aferentă lunii februarie plus aceste sume de bani. Repet, 201.000 de persoane, cu un impact de 30 de milioane de lei, bani care vor fi plătiți în luna februarie”, a declarat Marius Budăi.

„Suntem deja în discuție în Guvern pentru un act normativ pe care îl vom da în luna februarie, când vom putea da ordonanță de urgență, când va începe sesiunea parlamentară, și în acel act normativ se va cuprinde și modalitatea de plată a banilor pentru diferențele din ianuarie 2022 - decembrie 2022”, a declarat  ministrul Muncii, Marius Budăi, joi, la un post TV.

Vezi și: Când se anunță o nouă majorare a pensiilor și salariilor. Câciu: în acest moment nu, pentru că nu există spaţiu fiscal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel