Guvernul Ungariei, finanțare pentru Palatul Baroc din Oradea

Guvernul Ungariei susţine financiar reabilitarea Palatului Baroc al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea cu aproape două miliarde de forinţi (circa 28 de milioane de lei), a anunţat miercuri, într-un comunicat, serviciul de presă al episcopiei. 

"Îndelungatele eforturi ale Episcopiei Romano-Catolice de Oradea în vederea reabilitării Palatului episcopal Baroc din Oradea au intrat într-o etapă nouă. Guvernul Ungariei, prin Hotărârea de Guvern Nr. 1366/2017 a acordat o finanţare în valoare de aproape două miliarde de forinţi (aproximativ 28 milioane lei) pentru renovarea monumentului de importanţă internaţională, respectiv amenajarea unui muzeu creştin, a unui centru cultural şi turistic în acest imobil", se arată în comunicat. 

În decursul anilor precedenţi, Episcopia Romano-Catolică a elaborat în detaliu planul de reabilitare al clădirii. Deoarece reabilitarea imobilului cu toate funcţiunile prevăzute nu s-a putut încadra în condiţiile unei finanţări din fonduri europene, Episcopia Romano-Catolică de Oradea a apelat la Guvernul Ungariei, care a aprobat finanţarea în trei etape. 

"Episcopia Romano-Catolică de Oradea îşi reafirmă şi pe această cale dorinţa fermă de a reintegra în circuitul cultural şi turistic edificiul aflat în discuţie, care reprezintă cel mai important element al milenarei sale moşteniri culturale şi ecleziastice, operă a unui maestru important al artei barocului european", se precizează în comunicat. 

Arhitectul imperial Franz Anton Hillebrandt a demarat construcţiile sediului episcopal în anul 1762, la comanda episcopului orădean Adam Patachich, lucrările fiind finalizate în 1776. 

"Episcopia Romano-Catolică de Oradea doreşte să îndeplinească dorinţa de acum două secole şi jumătate a fondatorului prin redarea în folosul comunităţii şi a vieţii culturale această capodoperă a patrimoniului arhitectural orădean", mai menţionează sursa citată. 

Palatul Baroc a adăpostit mulţi ani Muzeul Ţării Crişurilor, dar după retrocedarea imobilului către Biserica romano-catolică, muzeul a primit ca sediu, prin eforturi conjugate ale autorităţilor, parlamentarilor şi altor susţinători, clădirea fostei Garnizoane Oradea, situată în calea Armatei Române. După ample lucrări de reabilitare, monumentala clădire oferă muzeului, cu cei 14.000 de metri pătraţi suprafaţă utilă, un spaţiu cu 3.000 de mp mai mult decât în Palatul Baroc, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel