Guvernul ucrainian, lovit de atacuri cibernetice. Înainte ca site-urile să dispară, au fost avertizați să se pregătească pentru ce e mai rău

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Guvernul ucrainian a fot atacat cibernetic, mai multe website-uri oficiale fiind nefuncționale. 

Mai multe websiteuri ale guvernului ucrainean au căzut vineri, în urma unui atac cibernetic care a vizat și ambasadele țării. Ministerele de Externe și ale Educație au fost printre cele afectate, alături de ambasadele țării din Marea Britanie, SUA și Suedia, scrie BBC

Înainte ca site-urile să dispară, a apărut un mesaj care îi avertizează pe ucraineni să ”se pregătească pentru ce e mai rău”. Nu este clar cine se află în spatele atacului, dar un purtător de cuvânt a spus că atacurile cibernetice similare anterioare au venit din Rusia.

Rusia nu a comentat acuzațiile

Rusia nu a comentat încă acuzațiile venite de la oficialii ucrainieni. Cu toate acestea, guvernul Ucrainei a fost supus unei presiuni intense din partea vecinului său, cu o acumulare de aproximativ 100.000 de soldați ruși la granița dintre cele două țări. Serviciile de securitate SBU ale Ucrainei spun că în doar nouă luni, anul trecut, au ”neutralizat” 1.200 de atacuri sau incidente cibernetice.

La începutul atacului de vineri, pe site-urile piratate a fost postat un mesaj în trei limbi, ucraineană, rusă și poloneză.

”Ucraineană. Toate datele dumneavoastră personale au fost încărcate pe internetul public”, se transmitea în mesaj. ”Acest fapt este pentru trecutul tău, prezentul și viitorul tău”, mai arăta mesajul. 

SBU din Kiev a declarat ulterior că nu au fost scurse date personale, conform evaluărilor inițiale, și că niciun conținut nu a fost modificat.

Datele personale, vizate de hackeri

Printre site-urile vizate a fost site-ul Diia, un sistem cheie care conține servicii guvernamentale care stochează date și certificate personale de vaccinare.

Șeful pe politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că toate resursele Uniunii sunt mobilizate pentru a ajuta Ucraina să facă față ”acest tip de atac cibernetic”. O serie de site-uri au fost suspendate pentru a preveni răspândirea atacului, a spus guvernul, în timp ce serviciul de securitate a spus că multe altele au fost deja repornite. 

Citește și: Declarații agresive vin din Rusia. „Amenințarea de intervenție militară este inacceptabilă!”, spune Geoană, oficial NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel