Guvernul SUA i-a spionat pe Martin Luther King și Muhammad Ali

martin luther king dc
martin luther king dc

Agenția Națională de Securitate (NSA) a Statelor Unite ale Americii a spionat figuri celebre care au criticat războiul din Vietnam, printre acestea numărându-se boxerul Muhammad Ai și cel mai cunoscut militant pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare, Martin Luther King, potrivit Al Jazeera.

Programul de spionaj intitulat ”Minaret” a durat 6 ani și a fost făcut public în 1970, dar fără a-i dezvălui și țintele. Documentele arată că NSA a tras cu urechea la Martin Luther King și unul dintre colegii săi, Whitney Young, la Muhammad Ali, la jurnaliști ai publicațiilor americane The New York Times și The Washington Post, dar și la doi membri ai Congresului SUA, senatorul de Idaho Frank Church și senatorul de Tennessee Howard Baker.

Documentele au fost publicate miercuri, după ce o comisie guvernamentală a decis în favoarea cercetătorilor de la Universitatea George Washington, care luptă de mult timp pentru declasificarea acestui dosar.

Președintele american Lyndon Johnson a comandat spionajul când activiștii anti-război au început să câștige tot mai mult teren în SUA. Johnson voia să verifice dacă manifestațiile erau cumva alimentate de factori externi. NSA a făcut o listă cu liderii mișcării împotriva războiului, a căror telefoane au fost ulterior ascultate.

Istoricii cred că astfel de acțiuni reflectă o paranoia a președinților americani, mai ales că programul a continuat și după ce Richard Nixon s-a instalat la Casa Albă, în 1969. Procurorul general a închis ”Minaret” în 1973.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel