Guvernul de la Chișinău a căzut prin moțiune de cenzură - Ultimă Oră!

Guvernul de la Chișinău, condus de premierului liberal-democrat Valeriu Streleț, a fost demis joi de Parlament, printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția formată din Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Partidul Comuniştilor (PCRM).

Guvernul condus de Valeriu Streleţ era susţinut în Parlament de Alianţa pentru Integrare Europeană - formată din Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) şi Partidul Liberal (PL).

Potrivit paginii electronice a postului Europa Liberă, moţiunea de cenzură a fost votată de 65 de deputaţi, de la PCRM, PSRM şi PD, în timp ce 18 parlamentari au votat împotrivă.

Liderul PD, Marian Lupu, a declarat la încheierea dezbaterilor din Parlament că Partidul Democrat nu renunţă la strategia proeuropeană şi cere formarea, în cel mult o săptămână, a unei noi alianţe, a unei noi majorităţi parlamentare şi a unui nou Guvern. El a precizat că PD nu va face alianţe de stânga, transmite Mediafax.

Moţiunea de cenzură a fost depusă în contextul mişcărilor de contestare a Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ şi al arestării fostului premier Vlad Filat, acuzat de fraude bancare şi luare de mită.

[citeste si]

Platforma Demnitate şi Adevăr şi forţele politice ale opoziţiei de stânga şi extremă-stânga organizează de câteva săptămâni proteste antiguvernamentale la Chişinău. Guvernul susţinut de coaliţia proeuropeană a respins apelurile de până acum privind demisia.

Potrivit legislaţiei, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia, iar şeful statului va desemna un nou prim-ministru. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul.

În situaţia în care deputaţii vor respinge noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul şi convoca alegeri parlamentare anticipate.

Guvernul condus de Valeriu Streleţ a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015, cu voturile a 52 de deputaţi PLDM, PD şi PL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel