Guvernarea cu oi, capre și vaci. Idioții utili pot fi și de dreapta?

foto arhivă dcnews.ro
foto arhivă dcnews.ro

Formula ”idioți utili” a fost pe rând atribuită lui Lenin, Stalin și, în 1946, unui sârb, Raditsa.

Politicieni sau analiști de Dreapta au folosit expresia ”idioți utili” pentru etichetarea Stângii care, în timpul Războiului Rece, făcea jocurile Moscovei, fără a fi conștientă de asta. Socialiștii și comuniștii din Occident și-au adus aportul (vorba lui Ceaușescu, care a și finanțat astfel de mișcări) la propaganda URSS-ului, cu mai multă sau mai puțină inocență. Asta ca să fim politicoși, folosind termenul inocent în loc de idiot.

Efecte adverse scopului propus, dar folositoare Moscovei, au avut și unele acțiuni ale așa numitei societăți civile. Ecologiștii, de exemplu, au blocat timp de decenii dezvoltarea energiei nucleare, spre bucuria petroliștilor, poate și cu finanțarea acestora. Biotehnologia a fost alungată de aceiași verzi din Europa, crescând poluarea generată de lucrările agricole, scumpind alimentele și scoțând din circuitul natural mai mult teren pentru monoculturi. URSS, incapabilă să producă inovație, nu avea decât de câștigat din auto-mutilarea Uniunii Europene.

Nu mai amintesc de lupta pentru pace a hipsterilor din Occident, care se legau cu lanțul de șina de tren ca să blocheze amplasarea rachetelor Pershing, care urmăreau să mențină echilibrul în Europa, în fața rachetelor sovietice, pe care nu le contesta nimeni.

În fine, poate e doar o coincidență, dar după ce a căzut comunismul și Moscova a descoperit că naționalismul-religios ține de foame și de drepturile omului, în Europa au apărut, ca ciupercile după ploaia de ruble, o puzderie de partide naționaliste, populiste, de extremă dreaptă.

Marine Le Pen a și recunoscut că și-a finanțat partidul de la o bancă rusească, folosind un argument ”puternic”: nicio bancă franțuzească nu i-a dat credit. La fel de importantă ca sponsorizarea în bani, pentru un partid e beneficiul în natură: like-uri, dislike-uri sau share-uri, cu care eficienții troli din Leningrad pot umfla bula susținătorilor, sau, după caz, pot astupa vocile criticilor.

Să fie clar, nu spun că populist-naționaliștii noștri ar fi sponsorizați de Moscova. Nașterea AUR, ca să citez o frază celebră care ne-a dus în NATO și UE, era necesară și legitimă. Atâta vreme cât USR nu știe, nu poate și nu vrea să-i reprezinte pe toți românii nemulțumiți de guvernare, ba chiar se legitimează urând, în bula lui de Facebook, și jignind, în public, cea mai mare parte a electoratului, nu putea fi evitată apariția unei astfel de mișcări.

Mecanismul ancrasat al politicii românești trebuie zgâlțâit din când în când. Un protest cu oi, capre și vaci în Piața Victoriei nu ar avea ce să strice, doar am avut și acum patru ani proteste cu câini de companie (multinațională) și butaforie de la firmele de publicitate anti-Dragnea. Am văzut cum au guvernat manechinele de carton presat, mai mergea o încercare cu oi, capre și vaci.

Din păcate, între timp a început războiul. Nu știm dacă va fi o confruntare militară, dar cu siguranță a pornit un nou Război Rece. Nu știm ce se negociază, nici cum va ieși România din această confruntare, dar este cert că protestele de stradă, ca și păruiala din Parlament, nu fac decât să ne vulnerabilizeze, să ne scadă puterea de negociere. 

Vor da dovadă începătorii de la AUR de maturitate politică, vor reuși să se abțină de la a face circ într-un astfel de moment, sau sunt prea hămesiți după putere, riscând să se înece când înfulecă voturi sau să înghită o momeală otrăvită? Pentru cine este util partidul? Vom vedea pe 27 februarie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel