Guvern Republica Moldova: Chiril Gaburici îi ia locul premierului Leancă, aliatul lui Ponta

Noul candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este omul de afaceri Chiril Gaburici. Anunțul a fost făcut de liderul PLDM, Vlad Filat, după ședința Biroului Politic al formațiunii, care a precizat că Gaburici va fi sprijinit și de comuniști. Fostul premier Iuriea Leancă a declarat că a votat pentru înaintarea lui Gaburici în funcția de prim-ministru, dar nu își va da votul pentru viitorul Cabinet decât dacă va fi susținut deo majoritate pro-europeană.

"Azi am avut mai multe ședinţe la partid. Am discutat și cu partenerii de Alianță. Reeșind din situația în care ne aflăm, am adoptat decizia partidului ca în calitate de candidat pentru funcția de premier să fie Chiril Gaburici. Nu întâmplător înaintăm un candidat din afara partidului. Acest lucru îl vom comunica în cadrul consultărilor cu Nicolae Timofti. Apoi va urma desemnarea, ca în scurt timp să avem un Guvern, iar țara să aibă o guvernare bună și eficientă", a spus Vlad Filat.

Liderul liberal-democrat a mai spus că această candidatură trebuie să fie susţinută şi de PCRM, astfel ca să întrunească numărul minim de 51 de mandate de deputat atunci când va fi supus votului în Parlament.

Daniel Morar, procuror general în R. Moldova - presa din Chișinău

 

Chiril Gaburici este directorul unei companii de telefonie mobilă din Moldova. După un şir de manageri străini a fost primul moldovean din conducerea companiei „Moldcell”. În 2012 a plecat la Azercell, Azerbaidjan, conform unimedia.info. El este căsătorit și are doi copii.

Propunerea lui Gaburici vine după ce Guvernul premierului desemnat Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al parlamentului.

Presa de la Chișinău: Gaburici e românofob

Iurie Leancă a declarat că îl sprijină pe Gaburici, dar numai dacă Guvernul pe care îl formează nu va include comuniști.

„L-am susţinut pe domnul Gaburici, îl cunosc, îl apreciez, îi cunosc calităţile, dar asta nu înseamnă că s-a schimbat poziţia mea pe care am enunţat-o în repetate rânduri. Eu îmi voi da votul pentru un următor Guvern doar în condiţia în care acest Guvern va reprezenta o majoritate din trei partide proeuropene. O majoritate stabilă, funcţională, care va permite Guvernului să şi guvernării în ansamblu să promoveze reformele necesare, să promoveze politica internă şi externă într-o manieră coerentă, să lupte cu corupţia şi aşa mai departe. Dacă aceste condiţii nu vor fi întrunite, atunci eu nu-mi voi da votul pentru viitorul Guvern”, a spus premierul în exerciţiu pentru realitatea.md.

Publicația timpul.md scrie că economistul Gaburici ar avea relații foarte bune cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, iar în acest mod se explică și faptul că Gaburici ar putea susținut de PCRM în fruntea Guvernului. De asemenea, potrivit unor surse din PLDM, Chiril Gaburici este o persoană apropiată a liderului PLDM, Vlad Filat, încă din perioada în care acesta era în funcția de premier.

Chiril Gaburici este un românofob care nu recunoaște limba română, el afirmând că vorbește moldovenește, potrivit sursei citate. Acesta a făcut studii superioare în limba rusă la Universitatea Slavonă fondată de membru al PCRM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel