EXCLUSIV  Guvern, OUG. Românii, facturi mari. Dumitru Chisăliță: Nu o să mai poți să dai vina pe ruși / video

Dumitru Chisăliță, Senior Consultant Gaz și Energie, președintele Asociației Energia Inteligentă, ​a făcut declarații extrem de importante chiar în ziua în care Guvernul Ciucă va adopta Ordonanța de urgență privind noile prețuri plafonate la energia electrică și gaze naturale.

„Să plecăm de la următorul aspect: primul act normativ a fost unul greșit. Deși au fost suficient de multe elemente care să demonstreze acest lucru, au fost suficiente poziții exprimate în zona publică și s-a demonstrat această greșeală, cu toate acestea oamenii au mers mai departe, l-au aplicat și, când rezultatele s-au văzut - facturi din ianuarie -, a apărut acea criză, o situație care era previzibilă. Deci, a fost un act făcut prost de la început. În loc să se recunoască acest lucru, s-a venit cu tot felul de elemente de ascundere a acestui fapt. S-a continuat, din păcate, o minciună. Ca să rezolvăm o problemă, trebuie să ieșim din zona minciunii”, a spus Dumitru Chisăliță, Senior Consultant Gaz și Energie, președintele Asociației Energia Inteligentă.

„Cu privire la proiectul văzut în spațiul public, sunt câteva aspecte. Pe zona de gaze naturale, efectele nu vor fi unele semnificative. Românii să afle că, atunci când le vor veni facturile la sfârșitul iernii, vor plăti mai mult decât au plătit anul trecut. Vor fi sume importante de bani. Nu o să mai poți să dai vina pe furnizori, nu mai poți să dai vina pe ruși, nu mai poți să dai vina pe nimeni. (...) Consumatorii vor fi puși în fața faptului împlinit, pentru că așa a fost făcut actul”, a explicat Dumitru Chisăliță.

„Se pune în fața situația energiei electrice. Aici se vine cu niște elemente suplimentare, sunt binevenite. Din punctul meu de vedere, la anumiți consumatori o să avem facturi mai mici, valori mai mici decât în 2021. Adică schema aceasta va aduce facturi mai mici, dar foarte puțin contează în bugetul familiei, pentru că factura de energie înseamnă 2-3 la sută față de factura de gaze, care înseamnă 18-25 la sută. Adică ieșim în față cu o măsură care arată wow, dar în spate lăsăm problema nerezolvată”, a mai precizat acesta.

Amintim că, la două zile după ședința de guvern în care premierul Nicolae Ciucă a cerut finalizarea proiectului de Ordonanţa de urgenţă (OUG) cu noile plafoane la curent și gaze, a fost publicat draftul acestui act legislativ pe site-ul Ministerului Energiei.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „Criza energetică - soluții la problemele momentului”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știridiaspora, Defense, Spectacola, Astrosens, RadioDCNews și DC News TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel