Guşă, despre eşecul de la Sofia: Incompetenţa Guvernului generează dezastre

Consultantul de politică externă Cozmin Guşă a afirmat la Realitatea TV că refuzul Bulgariei de a sprijini exerciţiile flotei NATO în Marea Neagră şi eşecul negocierilor de la Sofia arată incompetenţa ţării noastră.

"Băsescu are dreptate legat de incompetenţa Guvernului de a pregăti vizita la Sofia. Această incompetenţă generează asemenea dezastre, atât pentru stat, cât şi pentru organizaţiile internaţionale pe care le reprezentăm, adică NATO. Acest refuz înseamnă un mare serviciu pe care Rusia l-a primit indirect, prin intermediul Bulgariei", a explicat Cozmin Guşă, potrivit realitatea.net.

"Incompetenţa de la masa Guvernului, de la masa instituţiilor statului, generează asemenea dezastre. Atenţie, nu doar pentru statul român, ci şi pentru organizaţiile pe care le reprezentăm şi una dintre acestea este NATO", a afirmat consultantul de politică externă Cozmin Guşă.

"Am auzit cea a zis preşedintele Băsescu. Toate cuvintele sunt grele, apropo de penibil, pentru că aici nu discutăm în termeni care afectează persoana cuiva, ci instituţia prezidenţială, pentru că despre asta este vorba. Penibil alături de instituţia prezindenţială, poate este cam tare cuvântul, dat pe fond Băsescu are dreptate legat de incompetenţa Guvernului în a pregăti această vizită, mai ales că cel puţin pe linie de politică externă şi de apărare, Guvernul îl deserveşte şi pe preşedinte în cazul contactele la nivel înalt şi a lucrurile pe care le pune la cale.

Dar, Băsescu are şi un fel de legitimitatea pentru că el nu a făcut asemenea gafe, a fost foarte atent la zona de politică externă şi, bineînţeles, a cerut să fie mai bine asistam.

Ca să spun un lucru de-a dreptul, cred că s-a băut multă vodcă la Moscova de bucurie că a apărut o asemenea ruptură în flancul estic al NATO, că despre asta vorbim.

Acest refuz, uşor impertinent, al Bulgariei înseamnă un mare serviciu, în termeni geopolitici, pe care Rusia l-a primit indirect prin intermediul Bulgariei şi sigur prin mijlocirea acestui eveniment în care a fost implicată diplomaţia românescă, din păcate, şi cu preşedintele României.

Dacă diplomaţia românească gafa fără să îl aibă pe şeful adevărat al diplomaţiei, respectiv preşedintele ţării, era un eveniment mai puţin grav. Însă, din acest punct, evenimentul este gravisim şi, repet, aduce un mare serviciu acestui război rece instalat, de data asta serviciul fiind de partea Moscovei", a detaliat Cozmin Guşă.

"Domnul Dacian Cioloş, îmi pare rău că îl critic aşa dur, dar cei doi domni, Lazăr Comănescu şi Mihnea Motoc sunt membrii ai Guvernului său de tehnocraţi, ar fi mai puţin atent la gesturile de imagine gratuită pe care le face şi ar fi mult mai atent la o bună guvernare a ţării, în special pe linia de politică externă, care în acest an este foarte fierbinte.

Nu ştiu la ce îi vizita în Canada, în condiţiile în care în sarcina lui ar fi fost să pregătească bine, împreună cu echipa lui, summitul NATO de la Varşovia, în urma căruia multe lucruri se vor decide şi car ar putea fi şi în dezavantajul României dacă nu suntem atenţi. Lucurile care se vor decide în plan geostrategic vor avea incidenţe economice.

Asta nu se înţelege. Bulgarii şi-au făcut jocul, noi spunem de un an de zile că România este o insulă pro-americană care nu aduce un avantaj decât în relaţia directă cu Statele Unite pentru că o insulă pro-americană trebuie să se păzească foarte bine la negocierile bilaterale pe care le are cu partenerii săi, precum Ungaria, Bulgaria, parteneri instituţionali atât din UE, cât şi din NATO, dar pe care îi suspectăm şi avem şi dovezi că ar face un joc dublu de multe ori în favoarea celuilat bloc strategic euro-asiatic, mai ales în favoarea Rusiei", a explicat consultantul de politică externă.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy