'Guccifer', extrădat în SUA. Decizia Curții de Apel Alba Iulia

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a admis luni cererea de extrădare în Statele Unite ale Americii a hacker-ului Marcel Lehel Lazăr, alias 'Guccifer' sau 'Micul Fum'.

Predarea acestuia este, însă, amânată până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau a executării până la termen a pedepsei de 7 ani închisoare pe care o are în România. Potrivit informaţiilor postate pe portalul instanţei, CA Alba Iulia a constatat că sunt întrunite condiţiile extrădării în ceea ce îl priveşte pe Lazăr şi a admis cererea formulată de autorităţile judiciare din SUA, înregistrată la Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiţiei la data de 8 august.

'Dispune extrădarea cetăţeanului român - persoana extrădabilă Lazăr Marcel Lehel în vederea executării pedepsei de 52 luni închisoare cu deducerea perioadei executate în arest de la 01.09.2016 până la 12.10.2016, aplicată prin sentinţa penală emisă la data de 01.09.2016 de către Tribunalul Statelor Unite - Districtul de Est Virginia- Secţia Alexandria (...) pentru săvârşirea infracţiunilor de: - acces neautorizat la un sistem informatic protejat (...); furt de identitate în formă calificată (...)', se arată în soluţie.

Închis din 2014

Instanţa a dispus amânarea predării persoanei extrădabile până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea la termen a pedepsei de 7 ani închisoare. Săptămâna trecută, faţă de acesta a fost instituită măsura arestării provizorii în vederea extrădării, fiind emis un mandat de arestare ce va deveni efectiv la data la care Lazăr nu se va mai afla sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii emis de Tribunalul Bucureşti în 2014.

Hotărârea este cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la pronunţare. Marcel Lehel Lazăr, alias 'Guccifer' sau 'Micul Fum', a devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail ale unor personalităţi din România şi America. El îşi ispăşeşte în prezent, la Penitenciarul Bârcea Mare, judeţul Hunedoara, o pedeapsă de şapte ani de închisoare.

Hacker-ul a fost condamnat în 2014 pentru că a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de 'Guccifer' se află George Maior şi Corina Creţu.

Vezi și: Lazăr: Vă pot confirma că există o verificare
Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25