Gușă, după alegerea lui Trump: "Este posibil să existe şi un efect de domino în Europa"

Donald Trump şi-a schimbat de sute de ori opiniile şi discursul şi tocmai aceste schimbări îi sperie pe analiştii internaţionali. Şi, conform acestuia, avem dreptul să fim îngrijoraţi dacă analizăm omul Donald Trump, a afirmat la Realitatea TV Cozmin Gușă.

"Este posibil să existe şi un efect de domino în Europa, pentru că, de exemplu, în Franţa, Marine Le Pen stă foarte bine, iar alegerea lui Trump încurajează un comportament asemănător. Deja vorbim de încă o problemă în UE, iar axa Berlin-Paris care pare acum solidă s-ar putea să nu mai fie o axă, ci doar centrul unei Germanii. Care Germanie? O Germania care este dependentă energetic de Rusia. Ce este clar este că Germania va rămâne liderul european, liderul regional cu care se poate discuta, dar nu ştim care Germania, cea pragmatică care preferă o apropiere mai mare de Moscova din cauza dependenţei energetice sau Germania euro-atlantică care încearcă o politică de contra balans între Rusia şi SUA", a  explicat consultantul politic la Realitatea TV.

De asemenea, acesta a precizat că preşedintele Iohannis are un rol foarte important şi că avem avantajul că acesta este un om însemnat pozitiv, acesta fiind un german la conducerea României.

"Klaus Iohannis devine un interlocutor important pentru regiune, deci putem să fim îngrijoraţi în Europa de ceea ce va urma după aceste alegeri. Ne convingem încă o dată că egoismul nu domină doar individul, ci şi popoarele", a mai spus acesta, explicând că România este grănicerul NATO şi trebuie să ne jucăm acest rol.

"Donald Trump are mult mai puţine cunoştinţe şi legături cu Europa"

"Donald Trump are mult mai puţine cunoştinţe şi legături cu Europa, iar un subiect complementar pentru acest va fi relaţia cu Israelul care nu se anunţă mai bună. Această politică va genera noile reaşezări pe aceea hartă pe care până acum Statele Unite îşi orientau lupta în avantajului partenerului strategic numic Israel.

[citeste si]

SUA, cu un Israel deja dus către Moscova şi cu o Moscova deja dusă înspre Siria şi Iran, vor trebui să îşi redefinească politica în Orientul Mijlociu. Politica anti-migraţie şi anti-islam a lui Trump nu va fi ceva care să încurajează această reinventare a politicii", a mai spus acesta.

"Intrăm într-o zonă de turbulenţe"

În concluzie, Cozmin Guşă a precizat că "intrăm într-o zonă de turbulenţe şi în Orientul Mijlociu pentru că de la linia care nu mai este atât de clară între saudiţi şi americani, până la jocul din Iran, treburile devin foarte ciudate, iar politica în domeniul petrolului se va schimba".

"Dacă Putin dă mână în domeniul petrolului şi a gazelor cu cei din Orientul Mijlociu, în urma acestei slăbiri a presiunii a SUA, America va deveni mai mică. Concluzia zilei este că ordinea mondială s-a schimbat cu aceste alegeri şi că este bine să ne responsabilizăm, să vedem ce unelte avem, pentru a fi parte acestui proces de construcţie pentru a nu mai ajunge la coadă aşa cum am ajuns şi în NATO şi în UE", încheiat Cozmin Guşă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel