Gușă, despre oportunitatea României în incertitudinea la nivel mondial

Consultantul politic Cozmin Gușă a atras atenția, în direct la Realitatea TV, că această perioadă de incertitudine la nivel european și mondial oferă o "fereastră de oportunitate" României de care țara noastră trebuie să profite.

Un prim pas, în opinia consultantului, este consolidarea și repoziționarea parteneriatului strategic cu Germania, care, "la nivel european, este în mod evident câștigătorul evenimentelor din ultima vreme". 

"Am tot vorbit în perioada care a urmat și primului tur al alegerilor din Moldova, dar și perioadei de după alegerea lui Donald Trump. Eu cred, urmărind aici tipul de sus, nu neapărat  tipul de jos, cred că nu putem începe să discutăm despre prezentul și viitorul nostru dacă nu facem o recapitulare apropo de evenimentele din 1989, consecințele, KGB-ismul mascat al multor vectori din societatea publică românească. Și, sigur, în funcție de această recapitulare pe care o facem, să înțelegem exact nu neapărat cine suntem, că nu suntem prea mulți, dar să înțelegem cum ne percep azi puterile cu care am venit în negociere și organizațiil din care facem parte", a spus consultantul politic. 

Potrivit acestuia, marile puteri cunosc problemele României, atât cele legate de liderii țării noastre, cât și cele instituționale, însă susține că această criză care s-a instalat la nivelul Uniunii Europene, dar și rezultatul votului de mâine din Republica Moldova, "ne-ar putea repoziționa în planul discuțiilor".

"Pentru că, dacă noi nu am avut curajul să spunem adevărul despre noi, în mod sigur atât Statele Unite, partenerul strategic, cât și Uniunea Europeană și structura NATO, dar mai ales Rusia sau partenerii conjuncturali economici, cum ar fi China sau partea din Eurasia, cunosc bine adevărul despre noi, adevărul despre liderii noștri, blocajele pe care le putem suferi la nivel uman sau la nivel instituțional atunci când am negocia. Situația, sigur că nici nu e cazul să o descriem, apropo de România și posibilitățile actuale, dar fereastra de oportunitate care se va ivi odată cu această criză la nivelul UE, pe care eu o văd instalată mai ales în urma alegerilor din SUA, respectiv generarea unei implicări directe după rezultatele de mâine din Moldova, fie într-un fel, fie în altul, această dublă combinație, care pare la ora asta negativă, ne-ar putea repoziționa în planul discuțiilor", este de părere Cozmin Gușă.

Klaus Iohannis, un atuu

Consultantul politic a explicat că Germania, principalul câștigător al evenimentelor din ultima perioadă, înțelege posibilitatea consolidării parteneriatului cu România, mai ales că țara noastră are și un atuu în ceea ce privește relația bilaterală - președintele Klaus Iohannis.

"Cred că la nivel european, în mod evident Germania este câștigătorul evenimentelor din ultima vreme. O Germanie care își pregătește autoritatea instalată mai bine în plan european, o Germanie căreia i se contrapun astăzi, într-un mod mai mult sau mai puțin evident, țările Grupului de la Vișegrad, cu diverse manete, fie la est, fie la vest, o Germanie care înțelege astăzi că ar putea să joace grupat cu partenerul român. Partener român care mai are și un avantaj, respectiv prezența în fruntea țării a unui președinte român, care în ultima vreme a dovedit că este energic, dar un președinte foarte comod, în sensul constructiv al cuvântului, pentru negocierea cu partea germană. Mai departe, la punctul doi, sigur că o să fie interesant pentru noi în ce fel va juca Germania. Dacă preeminența va reveni în Germania, unde există un joc strategic cu Rusia, generat în urma mișcării capitalului ruso-german, dar bineînțeles și în urma dependenței energetice a Germaniei de Rusia și a pieței de desfacere care reprezintă Rusia pentru Germania, sau dacă Germania, în perspectiva viitoarelor alegeri din Germania, va prefera un joc mai sofisticat a părții cu preeminență Euro-Atlantică, care probabil ar prefera să joace mai echilibrat între Rusia și Germania. Oricum ar fi, eu cred că parteneriatul nostru cu Germania trebuie consolidat și repoziționat, și avem atât șansa lui Klaus Iohannis, cât și șansa unui ambasador respectat, sofisticat, profesionist la Berlin", a mai spus Gușă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel