Gușă avertizează: România trebuie să înţeleagă că lumea s-a schimbat

Consultantul politic Cozmin Guşă a prezentat, sâmbătă, la Realitatea TV, cele patru megatendinţe globale care ne pot afecta şi pe noi, aşa cum reies din cartea scrisă de un fost ofiţer CIA, pornind chiar de la un raport CIA din 2014. 

În debutul intervenţiei telefonice la emisiunea ”Ambasador România”, Guşă a surprins importanţa tendinţelor globale, dar mai ales lipsa de implicare a lui Traian Băsescu în "a ridica nivelul" României pe planul politicii externe.

"Aş putea dezvolta multe polemici legate de preşedinţii României, de la cel actual, la Traian Băsescu sau Ion Iliescu. Suntem într-un moment de cumpănă, dar prefer să nu fac asta, pentru că emisiunea este dedicată unor tendinţe globale care ne-ar putea afecta pe noi, şi atunci este bine să ridicăm nivelul, cel puţin nivelul preşedintelui Băsescu a fost unul jos, a jucat "la mic" pentru România, după proverbul "Capul plecat sabia nu-l taie", numai că nu s-a referit la capul ţării, ci la capul său", a arătat Gozmin Gușă.

Consultantul politic a vorbit ulterior despre cartea unui ofiţer CIA, ieşit la pensie, "Viitorul declasificat. Megatendințele care ne-ar putea distruge lumea", în care sunt identificate patru tendinţe clare care dacă se instalează la nivelul anilor 2014-2016, ordinea mondială se schimbă clar.

Citește și: Frâna care blochează România se numește populism!

"Acestea patru mega-tendinţe sunt: 1. China nu îşi poate gestiona avansul economic precum şi acoperirea unor zone emergente din zona America de Sud şi Africa. Nu s-a întâmplat sau s-a întâmplat parţial. 2. Un război major care angrenează puterile lumii, şi este pe cale să vedem aşa ceva, pe lângă războiul instalat între SUA şi Rusia, Siria este un loc pe care îl putem interpreta aşa. 3. O derivă a tehnologiei, adica, ceea ce se întâmplă astăzi, adică lucruri care vin împotriva firii umane şi care de regulă domină firea umană sau masele, conectarea noastră totală la tehnologia informaţională şi respectiv, 4. O problemă de regres a SUA în a-şi prezerva toate zonele cucerite, ca influenţă, unde vorbesc şi de influenţă militară, şi de zonă economică, de asemenea, cred că acest lucru s-a întâmplat".

Dacă Statele Unite, prin vocea CIA, vorbeşte despre aceşti factori, România trebuie să înţeleagă că lumea s-a schimbat, atrage atenţia consultantul politic.

"Este limpede ca dominația SUA asupra lumii a ajuns la final, SUA nu mai sunt singurul hegemon. Se negociază finalul PaxAmericana, se negociază o anumita reașezare a treburilor. Nu am putea vorbi atât de mult despre Putin daca nu s-ar fi întâmplat".

În plus, Cozmin Guşă vorbeşte şi despre statutul României în NATO în acest context.

"Statutul nostru de frontiera a NATO s-a diminuat foarte mult și vom vedea acest lucru mai ales dupa negocierile dintre Trump si Putin care nu cred ca vor întârzia mai mult de luna februarie, poate martie", a spus Gușă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel