Groenlanda se topește tot mai mult. Gheața topită într-o zi ar putea acoperi un stat american cu 5 cm de apă

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Groenlanda se topește într-un ritm extrem de accelerat.

Marele strat de gheață al Groenlandei se topește într-un ritm tot mai accelerat, iar cantitatea de gheață topită într-o singură zi a săptămânii trecute este suficientă pentru a acoperi întregul stat american Florida cu 5 cm de apă, au descoperit cercetătorii.

Conform The Guardian, această topire catastrofală a pătruns mult în interiorul ghețos al Groenlandei, iar datele guvernului danez arată că marți au fost pierdute 8,5 miliarde de tone doar marți, 27 iulie. Alte 8,4 miliarde de tone au fost pierdute joi, 29 iulie, se arată pe site-ul de monitorizare Polar Portal.

Schimbările climatice își spun cuvântul

Gheața care ar putea acoperi suprafețe uriașe, cum ar fi întregul stat Florida, ajunge ca apă direct în ocean, iar acolo se adaugă creșterii de nivel globale care este cauzată deja de schimbările climatice provocate de umanitate.

„Este un nivel foarte mare de topire și cel mai probabil fața Groenlandei va fi schimbată, fiindcă acest lucru duce la și mai multă topire, ajungând in final la o creștere a nivelului mării”, a transmis expertul Marco Tedesco de la Universitatea Columbia. Acesta a adăugat că un petic de presiune înaltă trage aerul cald din Sud „ca un aspirator” și îl aruncă peste Estul Groenlandei, cauzând temperaturi record de 19,8 grade Celsius în regiune.

Aceste probleme sunt mai lungi și mai dese

„Am avut acest tip de evenimente atmosferice în trecut, dar acum sunt mai lungi și mai dese”, a mai spus Tedesco. „Zăpada este ca o plapumă protectoare, așa că odată ce dispare vei fi prins într-o viteză și mai mare de topire. Cine știe ce o să se întâmple acum. Este impresionant să vezi cât de vulnerabile sunt aceste zone uriașe de gheață... sunt uimit de cât de puternice sunt forțele care acționează asupra lor”.

Sezonul de topire al Groenlandei ține de obicei din iunie până în august. Guvernul danez arată prin date că insula a pierdut până acum 100 miliarde tone în acest sezon. În timp ce topirea este mai puțin severă decât în 2019, când s-au pierdut 11 miliarde de tone de gheață într-o singură zi, zona este una mult mai largă.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel