Dacă ai copilul bolnav, poți să îți iei o zi liberă, conform legii.
Pentru că a început școala și suntem în plin sezon de gripă, părinții trebuie să știe că au dreptul la o zi liberă în cazul în care copilul lor se îmbolnăvește.
Conform Legii nr. 91/2014, părinții beneficiază de minimum o zi liberă de la angajator pentru copilul bolnav care trebuie să parcurgă investigații medicale.
„Ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătății copilului, denumită în continuare liberul, se acordă în condițiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura posibilitatea părinților sau reprezentanților legali ai copilului de a verifica anual starea de sănătate a acestuia. Titularii dreptului la liber sunt părinții, respectiv reprezentanții legali ai copilului, asigurați în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. Persoanele au dreptul la liber, în condițiile prevăzute de prezenta lege, pentru îngrijirea sănătății copilului, fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente. Sunt considerați copii minori aflați în îngrijirea și întreținerea părinților sau a reprezentanților legali cei cu vârste cuprinse între 0-18 ani”, se arată în lege.
Liberul se acordă la cererea unuia dintre părinți, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical efectuat. Cererea părintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic și va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă și nici nu o va solicita.
În cazul în care, în urma unor verificări efectuate de către angajator, se constată că ambii părinți au solicitat liberul contrar legii, va fi anulată posibilitatea ulterioară de a mai beneficia, vreodată, de prevederile legii.
Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an, pentru îngrijirea sănătății copiilor, ca și în cazul unui singur copil. Pentru familiile sau persoanele cu 3 sau mai mulți copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. În cazul în care niciunul dintre părinți, respectiv dintre reprezentanții legali ai copilului nu va solicita ziua lucrătoare liberă, aceasta nu se va reporta în anul viitor calendaristic.
Angajatorii sunt obligați să acorde ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătății copilului. În cazul mai multor cereri simultane din partea angajaților pentru acordarea liberului, care depășesc 5% din numărul total de angajați, angajatorul va programa, prin rotație, zilele lucrătoare libere, astfel încât să nu îi fie afectată activitatea.
Inspectoratul Şcolar Bucureşti (ISBM) recomandă, în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, limitarea accesului în instituţiile de învăţământ al persoanelor care nu sunt direct implicate în desfăşurarea actului educaţional şi cere părinţilor să nu trimită copiii în colectivitate dacă prezintă simptome specifice bolii.
ISMB a transmis, duminică seara, că unităţile de învăţământ din Capitală vor lua măsurile recomandate de Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii şi, potrivit recomandărilor, se va face triaj zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, iar acolo unde nu există personal medical suficient, acesta va fi efectuat de către cadrele didactice.
„În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, considerăm oportună respectarea, pe cât posibil, a recomandării de a se limita accesul, în unităţile de învăţământ, al persoanelor care nu sunt direct implicate în desfăşurarea actului educaţional. (...) Conform recomandărilor, se va face triaj zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb. Acolo unde nu există personal medical suficient, triajul se va face de către cadrele didactice, cu menţiunea că este vorba, în acest caz, de un triaj observaţional, ceea ce presupune observarea/identificarea eventualelor simptome ale virusului gripal. În cazul în care acestea există, părinţii/reprezentanţii legali vor fi informaţi cu privire la necesitatea consultării medicului de familie pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice", a transmis ISMB.
Totodată, ISMB recomandă părinţilor efectuarea triajului zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copiilor în colectivitate.
„Mizăm pe responsabilitatea acestora atât în efectuarea triajului la domiciliu, cât şi în a nu trimite în colectivitate copiii dacă aceştia prezintă simptome specifice virusului gripal", a subliniat ISMB.
Sursa citată a menţionat că, în cursul zilei de vineri, a avut loc o şedinţă la care au participat conducerea ISMB şi inspectorii de management instituţional de la nivelul fiecărui sector din Municipiul Bucureşti, al cărei principal scop a fost identificarea nevoilor în ceea ce priveşte materialele dezinfectante.
„Conform informaţiilor primite în cursul zilei din teritoriu, în unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Bucureşti este asigurat stocul de materiale dezinfectate pentru perioada următoare", a mai menţionat ISMB.
Potrivit sursei citate, accesul părinţilor/reprezentanţilor legali în incinta unităţii de învăţământ se face în conformitate cu prevederile legale şi cu cele stabilite prin procedura de acces.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu