Gripa aviară, confirmată la o fermă de păsări din România

Loredana Brumă / 15 ian 2020 / 10:07 Salveaza PDF Comentarii
Gripa aviară
Gripa aviară

Peste 18.000 de păsări sunt afectate de virusul gripei aviare la o fermă din oraşul Sieni, urmând ca păsările bolnave să fie eutanasiate.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Maramureş s-a întrunit în şedinţă, după confirmarea bolii de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, informează într-un comunicat de presă, remis, miercuri, AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Dan Bucă.

'S-a aprobat planul de măsuri pentru combaterea focarului de influenţă aviară. S-au luat măsurile specifice, în conformitate cu prevederile legislaţiei pentru gestionarea situaţiei. Situaţia este gestionată de către specialişti, s-au luat măsurile necesare de prevenţie pentru răspândirea bolii, respectiv măsurile de biosecuritate. Păsările bolnave vor fi eutanasiate, incinerate. S-a procedat la distrugerea furajelor şi a celorlalte materiale purtătoare de virus', a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, s-a procedat de către DSVSA la informarea medicilor veterinari, a societăţilor comerciale cu acelaşi profil din zonă, a populaţiei, dar şi a personalului medical din zonă despre boală, respectiv despre măsurile specifice care trebuie respectate. 'A fost stabilită zona de protecţie şi zona de supraveghere a păsărilor, cu monitorizarea de către specialişti. Este restricţionată mişcarea păsărilor din zona de protecţie, în conformitate cu legislaţia europeană. S-au sistat de la comercializare produsele societăţii.

După eutanasiere şi curăţenia mecanică se va proceda la efectuarea dezinfecţiei şi dezinsecţiei, conform manualului operaţional. Virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor şi rugăm populaţia să nu intre în panică şi să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici', se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25