PODUL Brăila-Tulcea. Încep procedurile de construcție

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat vineri, la Tulcea, că proiectarea și execuția podului peste Dunăre între județele Brăila și Tulcea vor fi scoase la licitație până la sfârșitul acestui semestru.

„Podul Brăila-Tulcea este prins în Masterplan și în imediata perioadă se va termina studiul de fezabilitate. Ministrul Transporturilor ne-a spus că documentația este spre finalizare și că, undeva în mai-iunie, proiectarea și execuția vor fi urcate pe SEAP”, a afirmat premierul Grindeanu.

Amenajarea podului va costa circa 500 de milioane de euro, sumă care va fi suportată din bugetul alocat de Programul Operațional de Infrastructură Mare mecanismului financiar Investiții Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării.

Prin același program operațional se va susține și reabilitarea falezei orașului Tulcea, obiectiv care va trece, potrivit premierului României, din gestiunea Administrației Porturilor Dunării Maritime Galați în administrarea Consiliului Județean (CJ) Tulcea. „În perioada următoare, vom transmite faleza și portul în gestiunea CJ. Ne dorim ca acest tip de politică să fie făcut nu doar aici, ci peste tot în țară”, a mai spus Grindeanu, potrivit Agerpres.

Premierul și-a justificat dorința de a transfera obiective ca tabere sau baze sportive din țară din patrimoniul ministerelor sau al unor autorități centrale prin birocrația excesivă din administrația centrală care blochează dezvoltarea.

La rândul ei, ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Sevil Shhaideh, și-a exprimat nemulțumirea din cauza evoluției ITI-DD, dar și speranța că în luna iunie se vor semna primele contracte de finanțare prin ITI-DD.

„Sunt nemulțumită în special pentru ce s-a întâmplat anul trecut, o inactivitate cauzată de autoritățile de management, în special a celor de la nivelul Programului Operațional Regional. Toți cei care trebuiau să pună umărul la depunerea de proiecte, selecție, evaluare au fost într-o relaxare totală. (...) Îmi doresc ca la finalul acestui an să pot afirma că acesta este un proiect de succes. Este un efort deosebit în special pentru CJ care este un coordonator important al acestui instrument, dar am convingerea că în iunie putem semna primele contracte de finanțare la nivelul ITI-DD”, a precizat vicepremierul Shhaideh.

Construirea podului peste Dunăre este unul dintre cele mai vechi obiective anunțate de autoritățile din județele Brăila, Tulcea și Galați, pentru care până în prezent s-au realizat mai multe studii de prefezabilitate și fezabilitate.

Prin ITI-Delta Dunării, comunitățile din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, 29 de comune din județul Tulcea, patru comune din județul Constanța, municipiul Tulcea și cele patru orașe din județul Tulcea — Babadag, Isaccea, Măcin și Sulina — beneficiază în perioada 2014-2020 de peste un miliard de euro. Suma provine din toate programele operaționale și, pe baza unor proiecte, poate fi accesată doar de autoritățile și persoanele juridice din Rezervație. Această abordare multifond pentru o singură zonă este nouă și pentru Uniunea Europeană, ea fiind introdusă și în alte zone din Uniune. În funcție de eficiența acestui mecanism, autoritățile vor decide dacă vor replica experiența din județul Tulcea în alte zone din România în următoarele perioade de programare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel