Grindeanu, atac la Ghinea, după depunerea moțiunii simple: Zero a fost, zero a rămas

Sorin Grindeanu: În mandatul lui Ghinea au fost atrase doar 0,2 miliarde euro din cele 15 miliarde euro
Sorin Grindeanu: În mandatul lui Ghinea au fost atrase doar 0,2 miliarde euro din cele 15 miliarde euro

Cristian Ghinea trebuie să explice românilor de ce există proiecte de sute de milioane de euro alocate cu dedicație, spune, miercuri, Sorin Grindeanu, după ce PSD a depus moțiune simplă împotriva ministrului Proiectelor Europene: „Zero a fost, zero a rămas”.

„Am depus astăzi (miercuri - n.r.) moțiunea simplă împotriva ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea, ministru care nici în acest mandat nu s-a dezmințit. A făcut exact la fel ca în 2016! Zero a fost, zero a rămas! Pe scurt, în mandatul său au fost atrase doar 0,2 miliarde euro din cele 15 miliarde euro. Practic, ministrul zero a atras un euro pe zi! Atenție! Vorbim de programele de coeziune aferente exercițiului financiar 2014-2020, nu de PNRR”, spune prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

El spune că, în schimb, în loc să aducă în țară acești bani ce revin României, „ministrul zero” împrumută prin PNRR încă 15 miliarde de euro.

„Într-adevăr, aceste 15 miliarde împrumutate prin PNRR - bani pe care românii trebuie să-i plătească din propriile buzunare, că nu le plătește ministrul zero de la el de acasă – ajung, mare parte din aceste sume, în conturile consultanților prieteni sau în conturile firmelor de casă. Iar românii, puși să plătească împrumuturile suplimentare, se trezesc și cu măsurile de austeritate, propuse de ministrul zero, deși nu i le-a cerut nimeni de la Bruxelles. În vreme ce firmele prietene au alocați bani direct prin PNRR, total netransparent, românii află ce li s-a pregătit: creșterea vârstei de pensionare, creșterea contribuției la asigurările sociale, creșterea taxelor, noi impozite. Pe scurt, sărăcie! În aceste condiții mai miră pe cineva că ministrul zero nu a făcut nimic pentru exercițiul financiar viitor?”, adaugă social-democratul, potrivit Mediafax.

Vezi și: Ghinea, supărat pe ”porcăria” vehiculată în spațiul public despre PNRR - VIDEO

Potrivit lui Grindeanu, la fel ca în 2016, când absorbția fondurilor europene a fost blocată timp de un an de zile, „nici acum ministrul zero nu a autorizat Autoritățile de Management”.

„Din nou, nu a finalizat niciunul dintre documentele cheie cerute de Comisia Europeană și pentru care aceasta a trimis observații încă din decembrie anul trecut! Ministrul zero trebuie să vină în Parlament și să explice pe larg românilor de ce avem un program făcut de firmele de consultanță, aceleași la care vor ajunge mare parte din banii din PNRR. Ministrul zero trebuie să explice românilor de ce există proiecte de sute de milioane de euro alocate cu dedicație, direct prin PNRR, în vreme ce firmele românești, afectate de pandemie, nu primesc niciun sprijin prin PNRR.

Ministrul zero trebuie să le explice românilor de ce Polonia, Ungaria, Bulgaria, Portugalia sau Franța au reușit să ia bani pentru irigații prin PNRR, iar România nu! E clar pentru oricine, inclusiv pentru premierul Cîțu și pentru parlamentarii puterii, că orice zi în funcția de ministru al Fondurilor Europene înseamnă pierderi masive de bani europeni. Și pierdem toți românii, indiferent de opțiunea politică”, conchide liderul social-democrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel