GREXIT. O nouă rundă de negocieri a început

Summit-ul Eurogrup s-a reluat, duminică după-amiază, în Bruxelles, după ce, sâmbătă, nu s-a identificat o poziție comună asupra Greciei.

Întâlnirea șefilor de state sau de guverne ale celor 28 de țări UE a fost anulată, întrucât nu s-a ajuns la un acord la summitul Eurogrup (la care participă miniștrii de finanțe din zona euro, dar și reprezentanții FMI și BCE). Președintele Klaus Iohannis și-a anulat deplasarea la Bruxelles, la fel ca și alți lideri din țările europene care nu fac parte din zona euro.

În cursul zilei de duminică, la summit-ul Eurogrup au sosit Angela Merkel, Francois Hollande, Mateo Renzi și Alexis Tsipras.

UPDATE: "Summitul zonei euro a ajuns în unanimitate la un acord. Totul este pregătit pentru activarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru Grecia, cu reforme serioase și sprijin financiar", a scris președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul său de Twitter.

UPDATE: Presa britanică a anunțat în cursul dimineții de luni, 13 iulie, că Germania a cerut Greciei să renunțe la suveranitatea fiscală, pentru a primi un nou împrumut de 53 miliarde de euro, care s-o ajute să treacă de actuala criză. De asemenea, ar trebui să ofere bunuri de aceeași valoare ca garanție, întrucât nu mai are credibilitate în fața creditorilor internaționali. Pachetul de reforme pe care îl are de dus la îndeplinire Tsipras este mult mai dur decât ceea ce se oferise inițial Greciei. Măsurile au fost considerate draconice deunii participanți la conferință, care cred că Germania exagerează. În cazul în care nu răspunde ultimatumului german, Alexis Tsipras trebuie să fie pregătit pentru excluderea din zona euro, cel puțin în următorii cinci ani, a spus Merkel.

UPDATE: Discuțiile se desfășoară greu. Negocierile sunt extrem de dure. Jurnaliștii de la Bruxelles spun că părțile implicate se află la jumătatea documentului de patru pagini, la peste 7 ore de la startul negocierilor.

UPDATE: Angela Merkel e considerată cea mai dură negociatoare de la masă, spun oficiali greci. De asemenea, propunerile Zonei Euro este numită "umilitoare".

UPDATE: Alexis Tsipras a primit ultimatum. Face reformele sau Grecia pleacă din Zona Euro.

UPDATE: The Guardian scrie că dintre statele Zonei Euro, patru doresc rămânerea Greciei în Zona Euro cu orice preț. Cinci state ar dori evitarea Grexit-ului, în timp ce nouă state sunt deschise la această idee.

UPDATE: Una din propunerile Eurogrupului este ca Grecia să dea propietăție ale statului, în valuare de 50 de miliarde de euro, pentru a fi vândute în timp.

UPDATE: Se confirmă zvonul că Grecia ar putea ieși temporar din zona euro. Cele patru pagini de propuneri, circulă pe internet. 

UPDATE: Donald Tusk, Alexis Tsipras, Angela Merkel și Francois Hollande în timpul discuțiilor

UPDATE: Liderii europeni au luat pauză de la discuții.

UPDATE: 

UPDATE: Președintele Parlamentului European, Martin Schultz, a declarat într-o conferință de presă: "În această seară trebuie să se ia o decizie. Sper să fie una pozitivă".

UPDATE: Premierul italiei, Matteo Renzi: "Este vital atât pentru Grecia, cât și pentru Europa, să se ajungă la un acord."

UPDATE: Miniștrii de Finanțe din zona euro au redactat duminică o listă de condiții suplimentare ce trebuie să fie îndeplinite de guvernul grec pentru a putea începe negocierile pentru cel de al treilea program de asistență financiară, au declarat pentru Reuters și AFP o serie de surse europene.

DETALII AICI

UPDATE:

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înaintea summit-ului zonei euro: "Voi lupta pana în ultima secundă pentru un acord și sper că vom avea un acord”.

Angela Merkel: "Nu va exista un acord cu orice preț. Vom purta negocieri dure. Cel mai important factor - încrederea - a dispărut."

François Hollande: Franța "va face totul" pentru a menține Grecia în zona euro. "Nu există Grexit temporar", Grecia rămâne în zona euro sau nu. "Miza este să știm dacă Grecia va fi mâine în zona euro".

CITEȘTE ȘI: Summit-ul extraordinar al UE a fost anulat!

Alexis Tsipras: Un acord este posibil duminică, dacă toate părțile își doresc acest lucru.

Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat că ieșirea Greciei din zona euro trebuie evitată, iar în cazul unui Grexit, "reputația Germaniei în Uniunea Europeană și în lume ar avea de suferit", a avertizat oficialul, citat de The Guardian. El consideră și că un eventual Grexit ar duce și la o ruptură în inima Europei: "Dacă Germania merge pe varianta Grexit, va declanșa un conflict profund cu Franța. Asta ar reprezenta o catastrofă pentru Europa."

----

Miniştrii Finanţelor din zona euro nu văd, încă, o bază pentru lansarea negocierii celui de-al treilea plan de ajutorare a Greciei, potrivit unui proiect de comunicat al Eurogrupului.

Acest text nu a fost validat de către băncile centrale din zona euro şi ar putea să fie transmis ca atare şefilor de stat şi de guverne din zona euro, care se reunesc începând de la ora locală 16.00 (17.00, ora României) la Bruxelles, preluând ştafeta de la miniştrii lor de Finanţe.

Proiectul de comunicat stipulează că modificările cu privire la TVA, pensii şi independenţa Biroului de Statistică al Greciei este necesar să intervină înaintea negocierii unui nou plan de salvare.

Este necesar ca Grecia să-şi consolideze programul de privatizare, iar o reducere a datoriei greceşti este exclusă, se arată în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel