Grexit. Jean-Claude Juncker: Exclud 100% ieșirea Greciei din zona euro

Președintele Comisiei Europene are certitudinea că mult speculata ieșire din zona euro a Greciei nu se va produce, dar condamnă lipsa "inacceptabilă" de cooperare manifestată de guvernul Tsipras și îi avertizează pe eleni că intransigența lor riscă să împingă Europa spre o catastrofă economică.

Negocierile pentru un nou pachet de salvare economică sunt blocate, iar termenul până la care Grecia trebuie să plătească următoarea rată din datorie Fondului Monetar Internațional se apropie cu repeziciune. În acest context, Juncker avertizează că încercarea eșuată de a menține Grecia pe linia de plutire "ar duce la consecințe a căror amplitudine nu este cunoscută de lume".

"Suntem pregătiți pentru tot felul de evenimente, dar exclud 100% acest 'Grexit' sau ieșirea Greciei din zona euro", a spus Juncker pentru Politico Europe. "Nu va exista un faliment".

Juncker a adăugat că negocierile între Grecia și creditorii săi se îndreaptă în direcția cea bună, dar mai este mult de lucru. 

"Sunt foarte preocupat și sper ca guvernul Greciei ne va înștiința la timp cu privire la ce se întâmplă. Avem nevoie de claritate și încă nu dispunem de ea. Între timp, îmi pierdusem răbdarea. Acum mi-am regăsit răbdarea și nu vreau s-o pierd din nou", a mai spus șeful Executivului european.

Fondul Monetar Internațional a anunțat că refuză să prelungească termenul până la care Atena își poate plăti datoriile. Șefa FMI, Christine Lagarde, a subliniat că întârzierea plății ar fi o acțiune fără precedent care nu ar face decât să înrăutățească situația.

"Întârzierea plăților nu a fost permisă niciodată de FMI în ultimii 30 de ani", a punctat ea, conform The Guardian.

Măsură disperată a guvernului Greciei pentru a putea plăti pensiile și salariile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel