Greva profesorilor. Ligia Deca: 15.000 de persoane au renunţat. Încet, încet, cadrele didactice revin la clase

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a anunţat că 15.000 de persoane care lucrează în învățământ au renunţat la greva generală.

"Ca urmare a măsurilor luate de Guvernul României şi ca urmare a ordonanţei de urgenţă 53 date la 1 iunie, care prevede majorările salariale în învăţământ, putem anunţa că, în acest moment, de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă. (...) Numărul de şcoli care în integralitate au renunţat la grevă este de 170 între 31 mai şi 6 iunie", a spus Ligia Deca.

"Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern"

Deca a spus că vor fi reluate miercuri negocierile cu federaţiile sindicale.

"Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern şi sperăm ca prin discuţiile pe care le vom relua în contextul negocierii Contractului colectiv de muncă pe sectorul educaţie vom relua aceste negocieri cu federaţiile sindicale mâine şi în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua - mă refer aici la negocierile pe Legea salarizării - vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât şi a elevilor", a arătat demnitarul.

"Asta ne permite să se poată organiza un program de recuperare din punct de vedere educaţional şi oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite"

Ministrul a afirmat că sunt judeţe precum Prahova, unde participarea la grevă este de 25%, dar şi judeţe precum Hunedoara în care participarea este mai mare mare de 80%.

"În ceea ce priveşte procentul de personal aflat în grevă la nivelul judeţelor, o să dau doar ilustrativ exemple, avem judeţe care au 25% participare din total personal la grevă, mă refer aici la Prahova şi avem şi judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara unde este undeva la 80%. Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că încet, încet cadrele didactice revin în clase, personalul revine în şcoli şi asta ne permite ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să se poată organiza un program de recuperare în aşa fel încât până la finele cursurilor şi până la finele anului şcolar să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educaţional, cât şi oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce priveşte salariul pe luna mai", a spus reprezentantul Ministerului Educaţiei.

"Pentru a renunţa la grevă, cei care doresc trebuie să depună o cerere scrisă astăzi"

Potrivit acesteia, persoanele care vor să renunţe la grevă trebuie să depună o cerere scrisă.

"Pentru a renunţa la grevă cei care doresc acest lucru trebuie să depună o cerere scrisă astăzi, fiind prima zi lucrătoare aceste cereri se depun în cursuri zilei de astăzi. Centralizarea de dimineaţă de până în ora 10.00 spunea că avem un procent total de personal participant la grevă de 52,8 - 52,9%. Procent cadre didactice din aceştia participante la grevă 59,4 - 59,5%", a arătat Ligia Deca.

Ea a susţinut că pe 31 mai 64% dintre cadrele didactice participau la grevă. 

Citește și:

Greva profesorilor continuă. Sindicatele, invitate din nou la discuții. Marius Nistor: Nu fac altceva decât să-i îndârjească şi mai mult pe colegii noştri 

Sindicatele din educaţie au fost chemate la discuţii, la ministerul de resort, pentru stabilirea strategiei care se va adopta în perioada următoare, a declarat, marţi, pentru Agerpres preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

"Suntem chemaţi la Ministerul Educaţiei, la ora 11:00, noi, elevii, părinţii, să vedem ce strategie se va adopta pentru perioada imediat următoare. Este perioada examenelor, iar pe partea de participare la examene nu se poate asigura resursa umană necesară nici pentru supraveghere, nici pentru corectură", a spus Nistor.

Marius Nistor a precizat că sindicaliştii din educaţie vor organiza în ţară acţiuni de protest, majoritatea profesorilor fiind în continuare în grevă.

"Se organizează în continuare acţiuni de protest în ţară. O să vedem cu colegii de la FSLI dacă mai facem şi în Bucureşti", a adăugat el. Citește mai departe>>

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel