Greva profesorilor. Budăi, explicații pentru liderii sindicatelor: Nu este permis de PNRR. Îmi cer scuze, nu l-am scris eu

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Ministrul Muncii Marius Budăi a vorbit despre greva profesorilor și discuțiile purtate cu liderii sindicatelor.

"Este o chestiune de tehnică legislativă pe care le-am explicat-o și liderilor, cu legea în mână, ieri, la discuțiile de la Ministerul Muncii. Legea salarizării, care este lege organică, spune că alte drepturi salariale nu pot fi cuprinse în alte legi și, ca să cuprindă o asemenea prevedere, acum, ar fi o modificare abruptă a Legii 153, lucru care nu este permis de PNRR. Îmi cer scuze, nu am scris eu PNRR-ul.

Căutăm soluții în continuare. Suntem dispuși să ne întâlnim cu oricine din educație, nu numai cu liderii, oricând este nevoie și la orice oră. Eu nu sunt ministru de Finanțe, dar vă pot spune că, la ora actuală, pe o aplicare dintr-o dată nu cred că există o soluție care să fie viabilă și să țină și în faţa Comisiei Europene", a spus Marius Budăi, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN. 

Greva profesorilor continuă

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, a spus că greva profesorilor va continua, după negocierile eșuate.

”După întâlnirea cu președintele României, după discuțiile pe care le-am avut cu colegii din țară și colegii din București, greva continuă, pentru că au mai fost într-o situație limită. Este vorba de lipsa de încredere. Lipsa de încredere în ceea ce înseamnă factorul decizional politic în România.

Pe de o parte, se avansează ideea unui acord politic care să fie girat de președintele României, pe de altă parte, vrem o ordonanță de urgență care ne-ar oferi garanția că pe proiectul viitoarei legi de salarizare se va ține cont de acea grilă negociată la nivelul Ministerului Educației, grilă care există la Ministerul Muncii.

Dar, atenție! Ordonanța de urgență, la fel ca și un acord, depinde până la urmă, că ne place sau nu, tot de factorul politic. Tot niște politicieni sunt cei care trebuie să adopte actele în cauză și să le pună în aplicare.  Ei nu pot să aibă încredere în momentul de față - dată fiind experiența pe care au avut-o după atât amar de vreme - că un politician, chiar și președintele României, poate să își respecte un angajament”, a spus Marius Nistor, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.

Citește și:

De unde a început greva profesorilor: Gestul față de salarii. Culise: promisiunea președintelui Klaus Iohannis

Profesorul Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Sindicale Alma Mater, a declarat, în emisiunea ”D`Economic News”, realizată de Alex Vlădescu, la DCNewsTV, că acordul cu profesorii, dacă va fi semnat, îl vor semna și reprezentanții celor trei partide guvernamentale. ”Ca să-i asigure consistență și să crească încrederea în aplicarea acestui acord, dl. președinte a spus că va semna în calitate de președinte, pentru că noi am spus mereu că multe acorduri s-au semnat, dar puține au fost duse la capăt” a spus Anton Hadăr, la DCNews.  Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel