Greva medicilor: care este poziția oficială a sindicatului. Exclusiv DCNews

sanitas
sanitas

 După ce Înalta Curte de Justiție a dat Decizia nr.19, privind arestarea medicilor care primesc atenții de la pacienți, în mediul virtual au pornit mai multe proteste. În rețelele de socializare, medicii au postat apeluri către pacienți, dar și amenințări cu plecarea din țară sau cu organizarea unei greve generale. Grupul de pe Facebook ”Medici gata de grevă generală” a strâns peste 13.000 de membri în câteva zile. Numărul total al medicilor din România nu depășește 40.000, inclusiv pensionarii cu drept de practică. Ultima grevă generală în Sănătate a avut loc în 1998.

Care este poziția sindicatelor, l-am întrebat pe dr. Dan Perețianu, președintele structurii sindicale din București și membru în conducerea Camerei Federative la nivel național?

”Întotdeauna sindicatele vor fi pentru grevă, a spus dr. Perețianu. Dar, acum, nimeni nu știe nimic, nu există niciun protest organizat. Chiar săptămâna trecută au avut loc discuții la Minister, la care a venit și conducerea Sanitas și a sindicatului Hipocrat, dar nu s-a vorbit de o grevă”.

Cei care protestează pe rețele sociale sunt mulți, raportat la numărul total de medici?

”Evident că decizia numărul 19 a ICCJ a nemulțumit medicii. Cei care protestează, dacă sunt de bună credință și vor să facă grevă, atunci să se constituie într-un sindicat, sau să intre în unul din sindicatele existente. Conform legii, ca să organizezi o grevă trebuie să prezinți un contract, să depui o cerere la Ministerul Muncii, să dovedești că acel contract nu a fost semnat...e o întreagă procedură legală. Realitatea este că doctorii nu sunt participativi. De asta ne plângem, că nu intră în sindicate, nu se organizează, nu participă la protestele sindicale. Dacă s-au ridicat unii care  vor să stimuleze mișcarea sindicală, să treacă la acțiune, ne bucurăm. Poate că au intrat în sistem tineri, care se organizează mai bine. Sper să treacă de la discuțiile de pe net la organizarea serioasă, de tip sindical și la acțiune, pentru schimbarea actualei stări de fapt”.

În concluzie, care ar fi șansele unei greve în sistemul de sănătate?

”Aștept să văd câți dintre cei care semnează proteste pe internet vor veni la sindicatul nostru, sau își vor organiza propriul sindicat. Apoi aștept să vedem ce solicită de la autorități și ce efort sunt de dispuși să facă. Dacă totul se rezumă la un click pe internet, va fi ca și până acum”, a concluzionat dr. Perețianu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel