EXCLUSIV  Grevă CFR. Grigore Mare (FNFMCV): De aici a plecat supărarea cea mai mare. Ministerul Transporturilor parcă e bântuit / UPDATE

Grigore Mare, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane, a vorbit, pentru cititorii DC News, despre greva de astăzi a feroviarilor. 

Update: După greva de astăzi, salariile feroviarilor cresc cu circa 10% de la 1 ianuarie. Vezi aici știrea.

1.500 de angajați de la CFR au oprit lucrul luni din cauza salariilor mici și a crizei de personal. Zeci de trenuri au fost oprite, iar traficul feroviar a fost dat peste cap. Grigore Mare, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane, a spus care sunt revendicările greviştilor, dar şi care este situaţia după discuţiile purtate cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 

"Cu toţii cunoaştem faptul că, în România, calea ferată este într-o situaţie deplorabilă. De vreo 30 de ani, toată lumea - mă refer aici la cei care au condus guvernele şi ministerul Transporturilor - a uitat de calea ferată, iar salariaţii s-au cam săturat. Vorbim pe de o parte de lipsa investiţiilor, iar pe de altă parte de salariile de mizerie pe care le au.

Atunci normal că a ajuns cuţitul la os şi au zis 'bine, dacă voi chiar nu vreţi să vă mişcaţi, hai că ne mişcăm noi'. Am discutat la minister, am vorbit cu domnul ministru Sorin Grindeanu (n.r. - ministrul Transporturilor) şi se caută soluţii, fiindcă şi legea este potrivnică şi e nevoie de găsirea căilor cele mai potrivite, să se îndrepte şi legislaţia pentru a crea premisele unei creşteri a salariilor şi, în continuare, a investiţiilor în calea ferată şi mai mulţi bani pentru infrastructura feroviară", a declarat interlocutorul nostru.

Întrebat dacă sunt şanse ca lucrurile să se deblocheze, Grigore Mare ne-a spus: "Eu sper că da. Nu ştiu în ce măsură, dar sper să intrăm pe făgaşul normal, pentru că dacă nu se vor ţine de cuvânt, ne întoarcem la grevă. Deja e de ajuns... Din păcate, ministerul acesta parcă e bântuit. Instabilitatea care a fost aici, schimbul acesta foarte des de miniştri nu a fost bun nici pentru noi, nici pentru crearea premiselor de investiţii în infrastructura de transport din România. Asta cu toate că ştim cu toţii că infrastructura de transport este una dintre cele mai importante industrii. Dacă ai infrastructură, te dezvolţi şi pe celelalte industrii. Din păcate, politicienii noştri au lăsat-o la coada clasamentului şi nu e bine".

Cât despre o eventuală declanşare a grevei generale, în caz că negocierile cu guvernanţii nu vor avea rezultate, Grigore Mare a spus: "Da, desigur că se poate ajunge la greva generală, dar sperăm cu toţii să nu ajungem aici, să găsim soluţiile cele mai bune pentru calea ferată. Supărarea cea mai mare a plecat de la prorogarea Statutului personalului feroviar, adică nu îl scoţi joi şi nu îl dai vineri, trebuie să discuţi. Noi ştim că sunt cheltuieli consistente acolo, dar hai să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţiile cele mai bune, să fie toate părţile mulţumite, nu numai una".     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel