EXCLUSIV  Greşeala făcută de Rusia în Ucraina. Mircea Geoană: Au crezut că vor rupe şira spinării societale, dar vor obţine o Ucraină mai determinată să îşi apere libertatea

Fotografie de la Matti Karstedt, pexels
Fotografie de la Matti Karstedt, pexels

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a subliniat care este, din punctul său de vedere, greşeala strategică a Rusiei în Ucraina. Acesta a spus că NATO va continua să sprijine Ucraina pentru a se apăra militar, dar o va sprijini şi din punct de vedere civil. 

Întrebat despre strategia Moscovei de demoralizare a populaţiei Ucrainei, prin bombardarea infrastructurii energetice în prag de iarnă, dar şi despre răspunsul pregătit de NATO, Mircea Geoană a spus că "este evident că Federaţia Rusă a ales o cale a escaladării şi aş spune că este o chestiune fără precedent". 

"Războaiele sunt păcătoase de felul lor. Ele sunt ucigaşe, distrug vieţi şi proprietate, şi militari, dar niciodată nu am văzut până acum un efort sistematic de a ţinti populaţia civilă şi infrastructura economică a unei ţări ca acum. Este de o brutalitate şi de un cinism fără precedent. 

Avem obligaţia să îi ajutăm în continuare pe ucraineni. Prin NATO şi prin ţările membre NATO să le oferim cele mai avansate sisteme de apărare anti-rachetă, şi acest lucru se produce, dar în acelaşi timp trebuie să îi ajutăm economic şi financiar, pentru că foarte multe dintre lucrurile de care au nevoie sunt în primul rând civile. 

Prima doamnă a Ucrainei, doamna Zelenska, într-un mesaj adresat Forumului de la Bucureşti, spunea că energeticienii ucraineni sunt la fel de importanţi ca militari. Avem nevoie să îi ajutăm pe ucraineni pentru a fi mai puternici din punct de vedere militar, dar şi pentru a putea trece o iarnă foarte grea. 

Dar ceva îmi spune că aşa cum Rusia a crezut că Ucraina se va preda în trei zile la începutul războiului, aşa vor face din ucraineni o populaţie trecută prin încercări foarte grave, dar mai rezilientă, mai perseverentă şi mai hotărâtă să îşi apere libertatea. Când apeşi pe butonul ăsta în care bătrânii, copiii, cămine de bătrâni, şcoli, spitale, viaţa normală, sunt afectate, Rusia poate să creadă că va rupe şira spinării societale, dar sentimentul meu este că vor obţine o Ucraină şi mai determinată să îşi apere libertatea", a punctat Mircea Geoană într-un interviu exclusiv acordat DC NEWS. 

NATO: Vom continua să sprijinim Ucraina cât timp va fi necesar. Nu vom recunoaşte niciodată teritoriile anexate ilegal de Rusia

"Ne-am reunit la București, în apropierea țărmului Mării Negre, într-un moment în care invazia în derulare a Rusiei în Ucraina amenință pacea, securitatea și prosperitatea euroatlantice. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest război, o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a principiilor Cartei ONU. Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile persistente și inadmisibile asupra civililor ucraineni și infrastructurii energetice privează milioane de cetățeni ucraineni de servicii de bază pentru populație. A afectat aprovizionarea globală cu alimente și a pus în pericol țările și popoarele cele mai vulnerabile de pe glob. Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv activitățile hibride, șantajul energetic și retorica nucleară necugetată subminează ordinea internațională bazată pe reguli. Suntem solidari cu Polonia ca urmare a incidentului din 15 noiembrie 2022, care a dus la pierderi tragice de vieți ca rezultat al atacurilor Rusiei cu rachete împotriva Ucrainei. Condamnăm acțiunile crude ale Rusiei împotriva populației civile din Ucraina, încălcările și abuzurile împotriva drepturilor omului, precum deportările forțate, tortura, tratamentul barbar aplicat femeilor, copiilor și persoanelor aflate în situații vulnerabile. Toți cei responsabili de crime de război, inclusiv de violență sexuală în cadrul conflictului, trebuie trași la răspundere. De asemenea, condamnăm pe toți aceia, inclusiv Belarusului, care facilitează în mod activ războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei".   CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel