Greșeala care te îngrașă când mănânci sarmale, cel mai bun aliment, după nutriționiști

Sarmaua, o rețetă originară din Turcia, se face cu carne de vită și organe
Sarmaua, o rețetă originară din Turcia, se face cu carne de vită și organe

Recomandările nutriționiștilor ar trebui să facă sarmaua nelipsită din meniul românilor. Totuși, cei mai mulți se plâng că după sărbătorile în care se consumă tradițional sarmale iau în greutate. 

Sarmalele cu carne în foi de varză sunt un aliment complet, după toate recomandările nutriționiștilor. Rețeta sarmalelor se încadrează în piramida alimentară clasică: carbohidrații sunt oferiți de orez, carnea de porc aduce proteinele și grăsimile necesare, iar varza fibrele vegetale care nu trebuie să lipsească din alimentație.

De ce au ajuns sarmalele o sperietoare pentru siluetă?

Răspunsul ține, pe de o parte, de cantitate. Orice mănânci, dacă mănânci în exces, este dăunător. Pe de altă parte, răspunsul îl dă chiar rețeta amintită mai sus. Dacă alimentul este unul complet, nu ar trebui să mai avem pe masă pâine/mămăligă și smântână. De asemenea, adăugarea de sare în compoziție, reprezintă o amenințare pentru sănătate, foaia de varză murată având un aport de sodiu suficient pentru o alimentație sănătoasă.  

Pâinea sau mămăliga aduce un plus de carbohidrați, care poate dubla caloriile oferite de orezul din compoziția sarmalelor. Smântâna înseamnă grăsime, cu multe calorii, adăugată peste cea din carnea de porc.

Rețeta tradițională a sarmalelor, originară din Turcia, este cu carne de vită, mai slabă decât cea de porc. Dacă au doar carne, sarmalele se consumă cu lipie, dacă au și orez sau arpacaș se mânâncă simple, în Orient. Este drept că, acolo, sarmalele nu conțin prea multe fibre, deoarece nu sunt învelite în foaie de varză, ci în membrană naturală, iar în compoziție mai intră și ficat, rinichi sau alte organe, ceea ce face  sarmaua un aliment mai greu de digerat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel