Grecia. Yanis Varoufakis, ministru de Finanțe: Vrem un Plan Merkel după modelul Planului Marshall

Grecia nu răspunde bezelelor trimise de Rusia și mizează pe forța Germaniei. Yanis Varoufakis, "ministrul de Finanțe al unei țări în faliment", a declarat într-un interviu acordat cotidianului german Die Zeit că Atena își dorește ca Germania să-și asume rolul de hegemon pentru a "uni" Europa. Ministrul guvernului Syriza crede că este necesar un "Plan Merkel", similar "Planului Marshall", cum era numit programul economic implementat de SUA în Europa după ce de-al Doilea Război Mondial.

Varoufakis a declarat că Europa nu a fost pregătită pentru criza din Grecia și a reiterat că troika (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional) nu mai are legitimitate.

"Ce e troika? Un grup de tehnocrați care monitorizează implementarea programului de reformă. Noi am fost aleși tocmai pentru că nu mai acceptăm logica programelor lor. Au ruinat țara. Troika nu mai are mandat să negocieze cu noi o altă politică. Dar asta nu înseamnă că nu vom lucra în continuare împreună cu partenerii noștri", a afirmat Varoufakis, un profesor de economie care se descrie drept un "marxist liberal".

Ministrul grec de Finanțe crede că Germania trebuie să-și accepte poziția de lider al Uniunii Europene și să acționeze în consecință.

Grecia nu gravitează spre Rusia

"Germania este cea mai puternică țară din  Europa. Cred că Europa ar avea de câștigat dacă Germania s-ar percepe pe sine ca un hegemon. Dar un hegemon trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ceilalți. Asta a fost abordarea SUA după al Doilea Război Mondial", a arătat Varoufakis.

"Îmi imaginez un Plan Merkel bazat pe modelul Planului Marshall. Germania și-ar folosi puterea pentru a uni Europa. Asta ar fi o moștenire minunată pentru cancelarul federal al Germaniei", a precizat el.

Comisia Europeană vrea să desființeze Troika creditorilor internaționali

Guvernul rus, prin vocea ministrului de Finanțe, Anton Siluaov, a anunțat săptămâna trecută că Rusia este dispusă să ofere ajutor financiar Greciei, dacă va primi o solicitare în acest sens. (detalii AICI). Întrebat de ziariștii germani dacă va cere "ajutor" Rusiei, Yanis Varoufakis a spus:

"Am un răspuns clar la întrebarea asta: nu intră în discuție. Nu vor cere niciodată Moscovei asistență financiară".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel