Grecia și Turcia au reluat discuțiile privind pretențiile teritoriale din Mediterană

Grecia și Turcia au reluat discuțiile privind pretențiile teritoriale din Mediterană  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Grecia și Turcia au reluat discuțiile privind pretențiile teritoriale din Mediterană / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Grecia și Turcia, ambele state membre NATO, au o dispută teritorială în Marea Mediterană.

Înalți diplomați din Grecia și Turcia s-au întâlnit la Atena într-un efort de a atenua disputele maritime vechi, înaintea unui summit al Uniunii Europene de la sfârșitul acestei luni. Surse diplomatice au declarat că o nouă rundă de discuții a fost reluată marți într-un hotel din centrul Atenei. Cu toate acestea, nu au fost date detalii cu privire la fondul întâlnirilor.

Cei doi aliați NATO sunt în contradicție în ceea ce privește revendicările asupra platourilor continentale respective, drepturile maritime și spațiul aerian din Marea Mediterană, energia, Ciprul, dar și statutul unor insule din Marea Egee.

Ministrul grec de externe Nikos Dendias a declarat că este dispus să se întâlnească cu omologul său turc, Mevlüt Çavușoğlu, dar orice întâlnire „trebuie să aibă loc în atmosfera potrivită”. De asemenea, Atena a precizat că va discuta doar demarcarea zonelor economice exclusive și platforma continentală din Marea Egee și estul Mediteranei, nu despre problemele „suveranității naționale”.

Stoltenberg e îngrijorat de acțiunile Turciei

Turcia a protestat săptămâna aceasta împotriva unui acord între Grecia, Israel și Cipru, pentru un cablu submarin care să le conecteze rețelele electrice. Potrivit agenției de știri Anadolu, Ankara consideră că ruta planificată pentru cablu traversează platforma continentală a Turciei.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat "îngrijorările serioase" cu privire la acțiunile Turciei în comentariile adresate europenilor, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel