GRECIA, REZULTATE ALEGERI. SYRIZA, "VICTORIE ISTORICĂ ȘI MESAJ PENTRU EUROPA"

Rezultatul alegerilor legislative de duminică din Grecia pare a indica "o victorie istorică" pentru Syriza și reprezintă "un mesaj pentru Europa", a declarat purtătorul de cuvânt al formațiuni stângii radicale, Panos Skourletis.

VEZI ȘI: Alegeri Grecia, exit-poll: SYRIZA, 39,5%. Bogdan Chirieac: Vom vedea în Europa un experiment inedit

Mesajul său vine după ce un exit-poll realizat de mai multe institute relevă un avans de peste 8 puncte procentuale pentru partidul lui Alexis Tsipras.

"Pare o victorie istorică" și este "un mesaj care nu îi vizează numai pe greci, ci întreaga Europă, și aduce o ușurare", a declarat, la postul de televiziune Mega, Skourletis, după apariția exit-poll-urilor. Victoria a fost salutată printr-o explozie de bucurie la sediul Syriza, în centrul Atenei.

Syriza, partidul stângii radicale anti-austeritate, a devansat cu peste opt puncte procentuale partidul de dreapta aflat la putere la alegerile legislative anticipate de duminică din Grecia, conform mai multor exit-poll-uri.

Diferența ar fi de 8,5 până la 16,5 puncte procentuale, cu mult peste ultimele sondaje, la acest scrutin crucial pentru Grecia și pentru UE.

Partidul lui Alexis Tsipras, care vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, și renunțarea la măsurile de austeritate, ar fi obținut între 35,5% și 39,5% din voturi, în timp ce Noua Democrație, formațiunea premierului Antonis Samars, este creditată cu 23-27% din sufragii. Syriza ar urma să aibă astfel între 145 și 158 de locuri în Parlament, 151 reprezentând majoritatea absolută.

De asemenea, partidul de centru To Potami și formațiunea de extremă-dreapta Zori Aurii luptă umăr la umăr pentru poziția a treia, fiecare situându-se între 6,4 și 7% din sufragii.

Dacă datele de la exit-poll se vor confirma, Alexis Tsipras, în vârstă de 40 de ani, ar urma să devină cel mai tânăr premier al țării din ultimii 150 de ani și primul lider al unei mișcări populare care ajunge la putere într-o țară din UE de la începutul crizei datoriilor în 2010, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel