Grecia. Negocierile se împiedică în diferenţe majore privind pensiile şi taxele

Menţinerea solvabilităţii Greciei se împiedică în diferenţe majore de opinie legate de reducerea pensiilor şi alte condiţii impuse de creditori în schimbul deblocării ajutorului financiar, relatează Wall Street Journal.

Reuniunea de miercuri a miniştrilor de Finanţe a fost oprită după circa o oră, participanţii afirmând că liderii eleni trebuie mai întâi să cadă de acord cu reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi FMI asupra măsurilor necesare. Şi această întâlnire a fost însă întreruptă joi dimineaţă, cele două părţi afirmând că se vor întâlni din nou în cursul zilei în speranţa unui acord.

Ministrul finlandez de Finanţe a spus că el şi omologii săi din zona euro se vor reuni din nou joi după-amiază, pentru a discuta dacă şi când poate primi Grecia fondurile necesare.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sprijin de 240 de miliarde de euro care expiră pe 30 iunie. În lipsa ajutorului, autorităţile de la Atena nu vor putea plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente la sfârşitul lunii.

Citește și: Grecia propune o nouă listă de reforme pentru creditorii externi

Incapacitatea de a-şi respecta obligaţiile financiare către creditorii internaţionali, FMI şi guvernele zonei euro ar putea obliga Grecia să iasă din zona euro.

Un document obţinut miercuri de Wall Street Journal arată că există încă diferenţe majore între Grecia şi creditori, legate de soluţiile de revenire la sănătate financiară şi reducere a datoriilor care se apropie de 180% din PIB.

Documentul, o versiune detaliată a propunerilor de reformă ale Greciei, include observaţiile creditorilor. Aceştia cer reducerea majorărilor de taxe impuse companiilor şi dublarea reducerii cheltuielilor pentru apărare. Creditorii vor şi venituri mai mari din taxa pe vânzări şi reducerea beneficiilor din pensii, în loc de creşterea contribuţiilor.

Tsipras a atacat solicitările creditorilor, afirmând pe Twitter că atâta timp cât Grecia introduce măsuri care permit respectarea ţintelor bugetare creditorii ar trebui să le accepte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel