Grecia, devastată de incendii. România trimite pompieri

Premierul Florin Cîțu a anunțat într-o conferință de presă că România va trimite pompieri în ajutor pentru stingerea incendiilor din Grecia. 

Premierul Florin Cîţu a anunţat că România va acorda Greciei ajutor terestru pentru stingerea incendiilor cu care se confruntă această ţară, în acest sens urmând să fie trimise echipe de pompieri, scrie Agerpres. 

"Autorităţile din Grecia au cerut ajutor pentru stingerea incendiilor, atât pentru aero, cât şi terestru. A fost acceptat din partea României ajutor terestru, este o premieră acest lucru, pentru prima oară trimitem acolo pompieri pentru a ajuta", a declarat Florin Cîţu, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Statul român, pregătit în a acorda  sprijin autorităților din Grecia

În data de 5 august 2021, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul elen.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui  ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile elene.

”Cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure va fi dislocat în Grecia pentru a  putea sprijini salvatorii eleni în zonele puternic afectate de incendii. Astfel, acest modul va fi format din 112 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale ( 6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 generator, 2 tabere mobile, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).

Precizăm faptul că ajutorul oferit statului afectat de aceste nefericite evenimente se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul elen prin Mecanismul European de Protecție Civilă”, a anunțat IGSU. 

Pompierii continuă să se lupte cu două incendii majore

Pompierii greci au continuat să se lupte cu două incendii majore, unul pe insula Rhodos şi altul în nord-vestul Peloponezului, în condiţiile în care este de aşteptat ce temperaturile să depăşească 40 de grade Celsius, informează AFP, mai scrie Agerpres. 

Peste 3.000 de hectare de păduri de pini şi plantaţii de măslini au ars la Achaia, în apropiere de Patras, în peninsula Peloponez, potrivit estimărilor Observatorului naţional din Atena, pe baza imaginilor furnizate de satelitul european Sentinel-2.

Zona în care flăcările fac ravagii s-ar putea mări, deoarece, luni dimineaţă, pompierii nu controlau complet acest incendiu, izbucnit sâmbătă, au declarat serviciile meteorologice pentru agenţia greacă de presă ANA.

Temperaturi extreme în Grecia

Canicula care s-a abătut asupra Greciei face şi mai dificilă mobilizarea autorităţilor în această regiune în care vegetaţia este uscată din cauza căldurii. Temperaturi de 44 până la 45 de grade Celsius au fost aşteptate luni în vestul Peloponezului, potrivit serviciilor meteo.

În Rhodos, însă, autorităţile s-au declarat optimiste, apreciind că incendiul izbucnit duminică în centrul insulei a scăzut în intensitate luni, ca urmare a unei sporiri masive a efectivelor şi a mijloacelor de combatere a incendiilor.

Patru avioane şi bombardiere cu apă au fost mobilizate luni dimineaţa de la prima oră în regiunea unde a izbucnit incendiul, conform protecţiei civile. Pompierii au evacuat duminică "Valea Fluturilor", o zonă împădurită din nordul insulei Rhodos, care atrage în mod tradiţional drumeţii şi turiştii.

În Peloponez, la Rhodos, ca în toată Grecia, pompierii se confruntă cu un nou val de căldură, care va atinge apogeul luni şi marţi. Meteorologii au prognozat temperaturi de 40-42 grade Celsius pe insule şi de 41- 43 de grade Celsius pe continent, cu maxime de 44-45 de grade în Peloponez şi în Tesalia (nord). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel