Grecia are guvern nou, dar nu primeşte încă banii FMI şi UE

Lucas_Papademos
Lucas_Papademos

Miniştrii din noul guvern de coaliţie al Greciei şi premierul Lucas Papademos au depus vineri jurământul, după o săptămână de evoluţii politice spectaculoase la Atena, relatează BBC, citat de NewsIn. Grecia nu va primi deocamdată noua tranşă de împrumut.

Lucas_PapademosSarcina cea mai presantă a noului guvern elen, care a depus azi jurământul, este să aprobe noul pachet de salvare al UE şi să evite falimentul ţării. Noul premier, tehnocratul Lucas Papademos a spus că prioritatea sa este să menţină Grecia în zona euro, informează Realitatea.

Surse citate de Reuters au precizat totuşi că învestirea guvernului la Atena nu va aduce Greciei automat următoarea tranşă a împrumutului acordat de UE, FMI şi Banca Central Europeană. Tranşa în valoare de opt miliarde de euro - vitală pentru refinanţarea datoriilor - va fi deblocată doar după ce noul guvern îşi asumă explicit planul anticriză agreat de partenerii din UE.

Fostul premier Georgios Papandreou a fost nevoit să demisioneze, după ce iniţiativa sa de a convoca un referendum pe tema noului pachet de salvare al UE, în valoare de 130 de miliarde de euro, a produs un şoc pe plan european. Papandreou a renunţat la referendum după câteva zile, nu înainte de a declanşa o criză politică ce s-a adăugat celei financiare, ameninţând întreaga zonă euro.

Papademos va trebui acum să introducă şi mai multe măsuri de austeritate, pentru a stabiliza ţara înaintea alegerilor anticipate care vor avea loc, probabil, în februarie. Largul sprijin de care se bucură - noua coaliţie controlează 254 din cele 300 de locuri ale Parlamentului - ar trebui să-i dea suficientă marjă de manevră.

Papademos, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, numit după câteva zile de negocieri politice acerbe, l-a păstrat în guvern pe ministrul de finanţe al Cabinetului Papandreou, Evanghelos Venizelos.

Cabinetul include membri ai celui mai mare partid de opoziţie, Noua Democraţie, de centru-dreapta, dar şi reprezentanţi ai partidului naţionalist Laos, în timp ce socialiştii păstrează câteva posturi-cheie.

Fostul comisar european al mediului, Stavros Dimas, este noul ministru de externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel