Grecia, aproape de faliment. Moody's a redus cu trei niveluri rating-ul ţării

Grecia_proteste
Grecia_proteste

Potrivit agenţiei de rating Moody's,  Grecia este aproape de faliment.   Moody's  a  redus cu trei niveluri rating-ul ţării. În prezent, acesta se află la doar cinci trepte deasupra limitei, care înseamnă intrarea în faliment.

[caption id="attachment_70338" align="alignleft" width="150" caption="Protestele din întreaga Grecie devin tot mai violente"][/caption] Cu alte cuvinte,  şansele ca Guvernul elen să intre în imposibilitate de plătă sunt de 50%. Potrivit BBC News, evaluarea negativă este cauzată de temerile că Grecia nu va reuşi să îşi acopere datoriile făcute prin împrumutul cerut Fondului Monetar Internaţional.

Un expert financiar austriac trimis de Banca Centrală Europeană (BCE) în Grecia pentru a studia sistemul fiscal al ţării a declarat vineri că ideea că statul va putea să-şi plătească datoriile la timp este o utopie, transmite Reuters.

Friedrich Schneider, profesor de economie la Universitatea Johannes Kepler din Linz, a fost întrebat de presa austriacă dacă Grecia va putea îndeplini condiţiile necesare pentru a lua următoarea tranşă din pachetul de finanţare externă, şi dacă ipoteza că Atena îşi va putea plăti datoriile este credibilă.

"Aveţi absolută dreptate. Este o utopie să crezi că Grecia va putea să plătească aceste datorii. Datoria Greciei trebuie redusă", a declarat Schneider, expert în economie subterană şi unul dintre cei trei consilieri BCE trimişi în Grecia.

Schneider a indicat că nivelul ridicat de taxare este unul dintre motivele pentru care o mare parte dintre greci optează pentru munca la negru.

"Un grec obişnuit pierde 30-40% din venit. Asta generează, desigur, muncă la negru şi economie subterană, pentru că numai acolo poţi face ceva mai mulţi bani", a afirmat el.

În prezent, Atena negociază acordarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul în valoare de 110 miliarde de Euro. Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Miniştrilor de Finanţe din UE a declarat că este posibil ca tranşa să nu fie acordată dacă Grecia nu va dovedi că îşi poate plăti datoriile scadente în următoarele 12 luni.

La rândul lor, autorităţile elen contrazic evaluările sumbre şi susţin că guvernul de la Atena se angajează să atingă toate obiectivele pentru 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel