Grapini, răspuns de la CE. ”Trebuie și merită să ne mișcăm repede!”

Maria Grapini
Maria Grapini

Maria Grapini a obținut un răspuns important din partea CE.

În sprijinul unei categorii sociale, europarlamentarul Maria Grapini a transmis recent o întrebare scrisă Comisiei Europene, prin care a solicitat lămuriri. În cauză sunt tinerii din mediul rural, aflați într-o situație grea, cu perspective improbabile de a-și găsi un rost profesional solid.

"Deoarece există o ofertă redusă de locuri de muncă în mediul rural, în momentul de față sunt multe sate care au o populație îmbătrânită, deoarece majoritatea tinerilor aleg să plece la muncă în marile orașele sau în străinătate, iar procentul celor care se reîntorc este foarte mic. În multe state membre, printre care și România, o mare parte din produsele agricole exportate sunt neprocesate sau procesate primar, cu un nivel scăzut de prelucrare, deoarece, în mediul rural, sunt foarte puține microîntreprinderi specializate pe procesare. Ce măsuri are în vedere Comisia astfel încât, pe exercițiul financiar 2021 – 2027, să fie stabilit un procent cât mai semnificativ pentru creșterea numărului de microîntreprinderi la sat, crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea serviciilor și integrarea tinerilor pe piața forței de muncă în mediul rural?", a scris Maria Grapini Comisiei Europene.

Răspunsul primit

În răspunsul transmis, CE informează că pentru perioada de programare 2021-2027 propunerile Comisiei includ diverse măsuri de finanțare menite să sprijine microîntreprinderile, să combată șomajul în rândul tinerilor și, de manieră mai generală, să ajute zonele rurale din toate statele membre. "Propunerea Comisiei privind InvestEU include o componentă referitoare la investițiile și competențele sociale, care urmărește să crească în mod semnificativ oferta de microfinanțare și accesul la aceasta pentru a răspunde cererii din partea celor care au cea mai mare nevoie de ea, inclusiv tinerii din zonele rurale care doresc să creeze sau să dezvolte o microîntreprindere, dar nu au acces la credite. Programul InvestEU va continua activitățile programului UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), care sprijină deja activități de microfinanțare în zonele rurale din România și din alte state membre", se arată în prima parte a răspunsului primit de către Maria Grapini.

Mai mult, Comisia Europeană transmite că propunerea Comisiei privind Fondul social european Plus (FSE+) prevede că statele membre precum România, în care proporția tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET) este peste media UE în 2019, vor fi obligate să consacre cel puțin 10 % din resursele lor FSE+ pentru a aborda problema șomajului în rândul tinerilor.

Nu în ultimul rând, Comisia a propus ca Fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală (FEADR) să ofere un sprijin financiar substanțial pentru a încuraja noile generații de fermieri să practice această meserie și un grad mai ridicat de flexibilitate pentru ca statele membre să fie în măsură să elaboreze intervenții mai eficace în materie de dezvoltare rurală pentru a favoriza creșterea economică și crearea de locuri de muncă în zonele rurale.

Grapini, semnal

Maria Grapini a mai transmis românilor un amănunt important dinspre Comisia Europeană: "investițiile din Fondul european de dezvoltare regională, inclusiv în zonele rurale, vizează sporirea eficacității piețelor forței de muncă și facilitarea accesului la locuri de muncă de calitate prin dezvoltarea inovării sociale și a infrastructurii și prin îmbunătățirea accesului la servicii incluzive și de calitate, în materie de educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții".

"Sper ca România să fie foarte atentă la aceste oportunități financiare și să acceseze cât mai multe dintre fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană! Trebuie și merită să ne mișcăm repede!", a declarat europarlamentarul umanist, Maria Grapini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel