EXCLUSIV  „Grant de 40.000 euro. Am găsit cu greu doritori. Doar 4-5 afaceri continuă și astăzi”. Ica Tomi, despre un proiect spaniol destinat românilor care vor să revină acasă

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania, a intervenit în cadrul dezbaterii „Cum acționează autoritățile locale pentru readucerea acasă a românilor din Diaspora”.

„Orice măsură este mai mult decât binevenită atât timp cât ajunge la cel vizat. Din păcate, informațiile din România ajung foarte greu la noi. Dacă cineva vrea să se întoarcă în România și are la activ câțiva ani buni de muncă în Spania, de exemplu, trebuie să caute foarte multe date în foarte multe locuri.

Pe pagina DRP într-adevăr există câteva ghiduri și informații, ceea ce este foarte bine, dar în rest este foarte greu de ajuns la aceste informații. Mi se pare minunat că sunt măsuri și la nivel de sate, pentru că majoritatea care au emigrat provin din mediul rural. Sunt foarte puțini cei care vin din orașele mari unde există mult mai multe posibilități de angajare”, a explicat președintele Asociației Slava din Spania în cadrul dezbaterii.

Proiect din 2018 care încuraja revenirea în România. Ce s-a întâmplat

„Stau și mă gândesc că în anul 2018 noi am participat și am implementat un proiect numit «Antreprenor Diaspora RO-ES». În cadrul acestui proiect, grupul țintă erau persoanele care voiau să se întoarcă în România. Acestora li se oferea pe un plan de afaceri valid 40.000 de euro. Erau finanțate 26 de planuri de afacere. Foarte greu ne-a fost să găsim persoanele care să-și deschidă o afacere în România, în ciuda banilor oferiți”, a adăugat ea.

„Până la urmă revenim la această idee. Se oferă granturi foarte atrăgătoare, dar foarte greu se găsesc oameni care doresc să le acceseze”, a intervenit moderatorul și redactorul-șef al Știri Diaspora, Bogdan Bolojan.

Sub un sfert dintre afacerile românilor întorși acasă au și avut succes

„Continuând ideea, jumătate dintre persoane aveau deja firme în Spania, aveau experiență în acest domeniu. Astăzi i-am întrebat pe partenerii noștri din România câte afaceri dintre aceste 26 continuă, au angajați și sunt afaceri de succes. Din 26, cam 4-5 încă sunt pe picioare și merg foarte bine. La întrebarea de ce nu pot răspunde decât cei din România. Noi, cei de aici din Spania, nu putem răspunde.

Să știți că mi s-a spus că majoritatea dintre cei care au deschis afaceri în România s-au întors în țările de unde au venit. Poate că sunt condiții mai bune, poate e o siguranță mai mare.

Oricum ar fi, de emigrat au emigrat în primul rând oamenii de rând, iar emigrarea a fost din motive economice. Acest om de rând nu trebuie să fie neapărat antreprenor și nu toți au aptitudinile necesare să deschidă o afacere. Cu acești oameni ce facem?”, a continuat reprezentanta Asociației Slava.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel