Gorbaciov simte că munca vieții lui este distrusă de Putin, spune un prieten apropiat

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, care a inițiat reformele care au dus la căderea comunismului și a URSS, consideră că munca sa de o viață a fost anulată de Vladimir Putin, potrivit unui prieten apropiat.

Criticul și jurnalistul proeminent de la Kremlin, Alexei Venidiktov, a declarat pentru Forbes Rusia că încă mai ține legătura cu fostul lider în vârstă de 91 de ani, care a fost secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991.

În timpul mandatului lui Gorbaciov, cuvintele rusești ”glasnost” (deschidere) și ”perestroika” (reconstruire) au intrat în lexicul englez, ca politici care au permis o mai mare libertate de exprimare și o reformă economică, precum și o diminuare a tensiunilor dintre Moscova și Occident.

De când Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie, Rusia a adoptat legi din ce în ce mai autoritare care, de exemplu, fac din critica războiului o infracțiune care poate duce la pedepse grele de închisoare, potrivit News Week.

Între timp, NATO și-a sporit prezența în Europa de Est ca răspuns la agresiunea rusă, iar Moscova se află izolată la nivel internațional din cauza sancțiunilor dure impuse de Occident.

”Ceea ce a făcut Mihail Sergheevici Gorbaciov este distrus”, a spus Venidiktov, folosind numele complet al fostului lider.

”Toate reformele lui Gorbaciov au fost reduse la zero, la cenuşă, la fum. Când cineva mă întreabă: Există ceva care să indice asta? Eu răspund: Când a plecat Gorbaciov, erau 4.000 de forțe de reacție rapidă NATO în Europa. Acum NATO a anunțat că vor fi 300.000 până la sfârșitul anului viitor. Acesta este nivelul de ameninţare. Nivelul trupelor NATO la graniţele noastre", a mai adăugat acesta.

În iunie, liderii NATO au convenit să pună peste 300.000 de militari în alertă maximă de la jumătatea anului 2023, în creștere față de 40.000 în prezent, pentru a contracara Rusia.

The New York Times a raportat că, în 1991, când Gorbaciov a părăsit puterea, NATO avea o brigadă multinațională cu reacție rapidă de 5.000 de militari, pe care a anunțat că o va extinde.

La sfârșitul anului 2021, fostul lider sovietic a criticat expansionismul NATO, spunând că SUA au devenit ”arogante și încrezătoare în sine” după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Putin a spus că extinderea alianței a fost una dintre justificările sale pentru războiul din Ucraina.

Deși fostul lider sovietic nu a comentat public de la începutul războiului, Venidiktov a spus: ”Pot să vă spun că Gorbaciov este supărat. A fost opera vieții lui. Libertatea este treaba lui Gorbaciov. Toată lumea a uitat deja cine a dat libertate Bisericii Ortodoxe Ruse: Mihail Sergheevici Gorbaciov. Libertatea de exprimare, prima lege a presei: Mihail Sergheevici Gorbaciov. Proprietate privată: Mihail Serghevici Gorbaciov. Deci...”, a mai adăugat acesta.

Citește și: 

Gorbaciov are probleme mari de sănătate. Ajuns la 91 de ani, starea fostului lider sovietic s-a degradat periculos de mult

Potrivit România TV, Fundaţia Gorbaciov a confirmat încă de pe 20 iunie că fostul preşedinte al URSS are probleme de sănătate,  precizând că suferă de o boală de rinichi și este în tratament și a legat starea actuală a politicianului de 91 de ani de vârstă.

Chiar și la această vârstă oe Gorbaciov îl urmăreşte ca un blestem dezintegrarea URSS, la 25 decembrie 1991. Sunt multe persoane în Rusia care continuă să-l considere personal responsabil pe Gorbaciov de ceea ce actualul preşedinte al Rusiei a numit cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea, potrivit unui material publicat anul trecut de Agerpres.

Nostalgicii comunismului sunt mereu dispuşi să-l acuze de trădare, iar în prezent pe reţelele sociale circulă materiale video despre consecinţele funeste pentru cetăţeni ale prăbuşirii URSS.

Însă Gorbaciov nu şi-a schimbat punctul de vedere. El continuă să creadă că o reformare a Uniunii Sovietice era posibilă, însă decizia liderilor rus, ucrainean şi belarus de a semna actul de deces al statului totalitar la finele anului 1991 a făcut această... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel