Gorbaciov cere schimbarea Constituţiei în Rusia

gorbi
gorbi

Fostul lider de la Kremlin, Mihail Gorbaciov, într-un editorial publicat, sâmbătă, în cotidianul ”Novaia Gazeta”, a susținut că ”decembrie 2011 a schimbat situaţia politică din Rusia. Societatea s-a trezit”, cu referire expresă la recentele proteste ale rușilor față de rezultatele scrutinului legislativ din decembrie. Potrivit celor scrise de Gorbaciov, singura cale pentru reușita Rusiei este reforma politică și socială.

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a susținut într-un articol publicat, sâmbătă, în presa rusă, că este imperios necesar organizarea unui referendum pentru schimbarea Constituției.

Potrivit lui Gorbaciov, Constituția nerevizuită a fost cea care i-a permis lui Vladimir Putin să creeze un sistem autocrat, militând în același timp pentru un memorandum destinat modificării legii fundamnetale.

„Susţineţi o reformă politică şi constituţională care va pune capăt autocraţiei şi va garanta democraţia?", li se adresează Gorbaciov ruşilor.

”Care sunt provocările cu care se confruntă societatea civilă după alegerile prezidenţiale?”, se mai întreabă retoric Gorbaciov, convins că țara se confruntă cu o severă criză politică.

În ultimele săptămâni, la Moscova au avut loc ample acţiuni de protest împotriva lui Putin, care va candida din nou la preşedinţie, în cadrul alegerilor din luna martie a acestui an.

Mihai Gorbaciov combate, în continuarea editorialului, diferența dintre politica de stângă și cea de dreapta, dar și cele două modele opuse ale dezvoltării sociale cu care Rusia s-a confruntat în secolul XX. Pe de-o parte, ”socialismul de stat”, ce a permis industrializarea alertă a statului, iar de cealată parte, sistemul neo-liberal lansat în anii 90, concentrat pe eficientizarea producției care a condus la polarizarea sărăciei și bogăției.

În acelaşi editorial, Gorbaciov continuă: "La organizarea unui referendum poate contribui un nou partid politic, dar de formarea acestui partid trebuie să se ocupe nu cei aflaţi la vârful puterii, ci cetăţenii de rând, prin intermediul unui mecanism al alegerilor corecte". În opinia lui Gorbaciov, noul partid poate apărea în Rusia în viitorul apropiat, iar ideologia sa trebuie să fie de orientare social-democrată.

”Văd apariția unei noi Rusii, a unui partid puternic Democrat, capabil de a iniția un referendum pentru modificarea Constituției. (...) Referendumul și alegerile libere reprezintă expresia supremă a puterii poporului”, susține Mihail Gorbaciov, în finalul editorialului.

Deși Mihail Gorbaciov este apreciat peste hotare, în spațiul sovietic nu are o susținere foarte mare, el fiind acuzat de destrămarea Uniunii Sovietice, dar și de degringolada din sistemul economic și social cu care se confruntă populația rusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel