Gorbaciov, apel către Putin. Trebuie să democratizeze Rusia

Mihail Gorbaciov i-a cerut președintelui Vladimir Putin să construiască o 'democrație reală' în Rusia, ultimul lider sovietic apreciind că nu este normal ca toate deciziile să fie luate de o singură persoană, consemnează agenția EFE.

'Nu se poate ca toate deciziile să aparțină unei singure persoane. Nimeni nu deține monopolul adevărului', a subliniat Gorbaciov într-un articol publicat luni de cotidianul Novaya Gazeta.

'Nu avem propuneri alternative. Nu vin oameni noi. Trebuie să revenim pe drumul democrației reale. Aceasta este ceea ce ne lipsește cel mai mult: democrația', subliniază Gorbaciov. El s-a arătat 'convins' că 'fără participarea activă a oamenilor la găsirea de soluții nu se poate ieși din cercul vicios al problemelor cu care se confruntă țara'.

Totuși, Gorbaciov a estimat că unele concepte promovate de Vladimir Putin după sosirea sa la putere, cum ar fi cel al 'democrației dirijate' sau cel al 'puterii verticale', au stabilizat atunci situația Rusiei, mai ales în ce privește economia. Dar, 'trebuie să depășim tendințele autoritare în politica internă', a insistat el. 'Situația într-adevăr s-a stabilizat. Dar s-au adus prejuducii democrației reale, Parlamentului, unor tribunale și presei independente', a explicat în continuare fostul președinte.

El a admis însă că până la un punct stabilizarea economiei s-a datorat prețurilor ridicate ale petrolului și gazelor pe piața internațională, situație care acum s-a schimbat radical odată cu prăbușirea acestor prețuri, fapt ce a condus la o recesiune majoră în Rusia.

[citeste si]

În acest context, Gorbaciov a atras atenția că depășirea crizei economice actuale nu se poate face prin instigarea la diviziune în societatea rusă, dând exemplul diviziunii dintre 'patrioți și liberali'. 'Nu trebuie să căutăm nici dușmani, nici o coloană a cincea și nici agenți străini. Trebuie să fim uniți pentru obiective comune. Cred că este posibil. Cred în Rusia', a conchis ultimul președinte sovietic.

În urma protestelor antiguvernamentale ce au urmat alegerilor de la sfârșitul anului 2011, scrutin la care se presupune că au existat fraude masive, Gorbaciov a cerut deschis demisia autorităților. În replică, Putin i-a spus atunci că pe vremea cât a condus URSS ar fi trebuit să lupte 'pentru integritatea teritorială a statului nostru într-un mod mai insistent, consecvent și curajos, nu să-și ascundă capul în nisip, lăsându-și posteriorul la vedere'.

Într-un interviu televizat dat cu o zi înaintea publicării articolului din Novaya Gazeta, Gorbaciov a spus că, în pofida vârstei sale, nu va sta departe de politică și a avertizat că lumea traversează la ora actuală o perioadă periculoasă care ar putea duce cel puțin la un nou 'război rece'. (Agerpres)

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy