Google celebrează Ziua Națională a României. Când s-a adoptat 1 Decembrie ca zi națională

Ziua Națională a României, luni, 1 Decembrie 2014, Google Doodle. Google  sărbătorește Ziua Națională a României cu un Doodle interactiv, care poate fi admirat pe pagina principală a versiunii în limba română a motorului de căutare.

Noul logo postat de 1 decembrie pe google.ro include în structura sa elemente grafice simbolice din portul popular al românilor, dar şi un clop de paie, pe care este aplicată o bentiţă cu tricolorul românesc.

Prin intermediul unui buton special, internauţii pot să trimită logoul care marchează Ziua Naţională a României spre a fi postat pe reţelele de socializare Google+, Facebook şi Twitter, dar şi prin e-mail.

1 Decembrie 1918

Pe 1 decembrie 1918, s-a proclamat, la Alba Iulia, unirea Ardealului cu Regatul României.

Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o rezoluţie care a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) cu România.

La 1 decembrie 1918 Vasile Goldiş citeşte rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre." 

Legea unirii este ratificată prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedința din 29 decembrie 1919, în unanimitate.

În conformitate cu constituţia din 1991, articolul 12, alineatul 2, 1 decembrie este Ziua Naţionalã a României, zi adoptatã anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgatã de preşedintele Ion Iliescu şi publicatã în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990.

Ziua Națională a României, în vremea monarhiei și în regimul Ceaușescu

Până în 1947, Ziua Națională a României moderne era sărbătorită pe 10 Mai, instaurată de la venirea pe tronul țării a lui Carol I, care la 10 mai 1866 intră în București. 

Acest moment este actul fondator al dinastiei şi marcheazã începutul unei serii de schimbãri însemnate în societatea româneascâ. Carol, în faţa Parlamentului, depune jurãmânt cã va respecta legile, religia şi teritoriul românilor. Pe 9 mai 1877, în Sesiunea Extraordinarã a Adunãrii Deputaţilor ministrul de externe, Mihail Kogãlniceanu, declarã ruperea oricãror legturi cu Poarta Otomanã şi proclamã independența de stat, iar a doua zi, pe 10 mai, se organizeazã solemnitatea proclamãrii independenţei, ocazie cu care Principele decide ca sãrbãtoarea naţionalã sã se celebreze ca fiind ziua proclamãrii independenţei.

De asemenea, la 10 mai, de aceastã datã în 1881, este proclamat Regatul României.

În 1947 este înlăturatã monarhia şi odatã cu ea şi sãrbãtoarea de 10 mai, care devine doar ziua în care o monarhie străinã se înstãpâneşte în ţarã, neîncadrându-se în normele noii ordini.

În următoarele patru decenii, Ziua Națională a României va fi sărbătorită pe 23 august, dată marcatã prin parade şi spectacole grandioase.

"Să se înceapă întâi cu manualele şcolare, cu manualele de istorie, care sunt alcătuite după şabloane venite din alte ţări. Manualele de istorie nu-ţi redau istoria României, ele redau nişte generalităţi, societate, dezvoltarea oraşelor. Sunt nişte şabloane stabilite în Vest pe teme generale şi care au fost reluate de ai noştri, nu ştiu de ce. Nu ştiu care au fost capetele grozave care au imaginat că aşa se învaţă istoria României. Deci primul lucru să începem cu învăţământul, care să dea o altă imagine istoriei proprii. Şi după aceea presa să dea atenţie suficientă marilor sărbători, nu în sensul patriotard, cum s-a dat înainte de '89, ci în adevăratul lor înţeles. 1 Decembrie este unitatea naţională, este ziua când s-a împlinit un program întreg stabilit încă de la 1848 de revoluţionari, care au visat la o Românie aşa cum s-a creat ea în 1918, peste hotarele atunci existente", a mai spus Dinu C. Giurescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel