EXCLUSIV  Ciocan cere verificări de urgență după ”MIZERIA” lui Godină: Lucrurile sunt foarte grave

Marian Godină FOTO AGERPRES
Marian Godină FOTO AGERPRES

Cristian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România, a declarat în exclusivitate pentru DC NEWS că "planul de amenzi" invocat de Marian Godină într-o postare pe reţelele de socializare este o informaţie falsă, dar şi că a cerut verificări în cazul persoanelor care distribuie astfel de informaţii în spaţiul public. 

"A apărut o mizerie în spaţiul public. Noi am solicitat structurilor de control ale MAI declanşarea urgentă de verificări, pentru că lucrurile sunt foarte grave. Suntem poliţişti şi avem de îndeplinit prevederi legale, conform statutului. Nu ne putem trezi să vorbim chestiuni de poliţie în spaţiul public, oricând şi oriunde ne vine. În plus, este stare de urgenţă decretată de preşedintele României, şi poate asta nu s-a înţeles foarte bine. 

În momentul în care oamenii din afara sistemului văd mesaje de genul "poliţiştii au plan de amenzi", se induce o opinie greşită cu privire la ce se întâmplă în această perioadă. Federaţia a solicitat deja verificarea de urgenţă a tuturor persoanelor care fac astfel de afirmaţii. Avem atribuţii prevăzute prin lege. Misiunile noastre sunt acelea pe care le vedem cu toţii în această perioadă, au fost scoşi colegii din birouri, patrulează pe străzi, Poliţia Locală a fost preluată de MAI şi acţionează în consecinţă. Ori nu ne putem permite acum să transmitem populaţiei alte mesaje decât cele transmise pe verticală, de la cel mai înalt nivel al statului român. Aceasta este situaţia pe care o scoatem în evidenţă, anume că toţi cetăţenii trebuie să respecte regulile. Nu este o opţiune, ci o obligaţie. 

Ori, când vedem că se induc în spaţiul public mesaje de acest gen, Federaţia nu putea sta deoparte. Dimpotrivă, a făcut ce era firesc să facă. Aşadar, solicităm corpurilor de control demararea verificărilor de urgenţă faţă de aceste persoane, indiferent cine sunt ele, şi cu privire la modalităţile prin care transmit aceste mesaje. România e ţară membră UE şi ONU, iar când vedem că toate ţările trec prin pandemie, ar trebui să luăm şi noi măsuri.", a declarat Cristian Ciocan pentru DC NEWS. 

"Informaţia este FALSĂ"

"Aşa cum poliţiştii nu fac diferenţe, ci aplică sancţiuni fără a ţine cont de o persoană sau alta, la fel şi aici. Noi cerem acea solidaritate cerută de toate mediile. Între poliţişti trebuie să existe o rigoare, disciplină. Dacă mesajele sunt distorsionate, nu e bine. Nu facem referire la persoane, dar da, aici vorbim despre postarea lui Marian Godină. Noi vom căuta soluţii, suntem proactivi, nu vrem să se întâmple nimic rău. De aceea spunem că lucrurile vor merge doar după lege, fără rabat. Nu ne putem permite să lăsăm lucrurile la întâmplare. Reconfirm că informaţia lansată în spaţiul public este falsă! Aşa cum şi în alte domenii sunt indicatori de performanţă, la poliţişti sunt indicatori privind contravenţii, infracţiuni, şi altele. La circulaţie sunt indicatori şi privind îndepărtarea pericolelor din carosabil. La final de zi faci raport şi spui ce ai făcut! E firesc să fie aşa, pentru că toată lumea a cerut o poliţie puternică.", a mai spus Ciocan. 

Godină: Ni s-a transmis că a scăzut numărul de sancţiuni

"Mă zbat de ceva timp și dau explicații referitoare la faptul că polițiștii nu au normă de amenzi. Am făcut-o din convingere. Ba chiar am întrebat pe un grup de polițiști din toată țara, dacă pe ei sunt presiuni să dea amenzi. Mi s-a răspuns că nu.

Atenție, a da amenzi este una din atribuțiile de serviciu, deci e anormal să nu dai deloc amenzi și să nu faci nimic la serviciu toată ziua. Dar mi se pare grav când există presiuni în acest sens. Mesajul de mai jos a fost trimis subalternilor de către dl comisar Cristian Tomi Dumitru, șeful Poliției Orașului Popești-Leordeni.

Constată acest domn că, de vreo două luni, se observă o scădere a numărului de sancțiuni aplicate la legile speciale, la Codul rutier, la activitățile comerciale ilicite și la Legea privind paza bunurilor. Nu știu cum poate să i se pară cuiva anormal că pe timp de pandemie a scăzut numărul de amenzi de circulație. Traficul e mai redus, chiar și numărul de accidente rutiere a scăzut drastic.

De activități comerciale ilicite ce să mai spunem, când majoritatea comercianților și-au suspendat activitatea?
Le dă domnul comisar termen pentru îndreptarea indicatorilor, iar celor care nu vor îndeplini indicatorii le transmite că vor întocmi un raport justificativ către conducere. I-am scris domnului comisar și l-am întrebat dacă mesajul îi aparține, deoarece vreau să-l fac public și să fiu sigur că nu e vreun fake pe care mi l-a trimis cineva rău intenționat. Mi-a răspuns că îi aparține, mi-a scris fraze întregi și, după ce l-am corectat, pentru că limba română nu părea a-i fi chiar cea mai bună prietenă, m-a sunat "pentru o mai bună înțelegere și pentru a evita greșelile", după cum mi-a spus. I-am zis că eu văd mesajul dumnealui ca fiind o presiune pusă pe agenți și un îndemn de a da cât mai multe amenzi și că sunt unul dintre cei care și-au tot bătut gura că nu există normă de amenzi.

Mi-a explicat că e o interpretare greșită, că situația operativă de acolo impune sancțiuni și că agenții s-au cam învățat doar să verifice declarația, fără să verifice temeinic toate documentele șoferilor. De asemenea, mi-a spus că au loc multe spargeri din societăți pentru că agenții de pază nu sunt verificați și sancționați. Mi-a mai spus că într-o oră vede zeci de șoferi fără centură. Alții circulă beți, alții fără permis. De aceea le-a cerut agenților să muncească și să verifice, nu neapărat să dea amenzi.

Pe mine nu m-a convins. Pentru mine "o slabă activitate"= puține amenzi, iar "îndreptarea indicatorilor"= trebuie să dați mai multe amenzi.

Chiar mă întreb ce o însemna "îndeplinirea indicatorilor". O fi un număr fix de amenzi? 50, 100, 150? Cum îndeplinești indicatorii ăia?", a scris Marian Godină pe Facebook. 

Sancţiuni pentru Godină? 

"Nu sunt eu în măsură să spun dacă vor fi dispuse sancţiuni şi nici măcar ce fapte vor fi constatate. Eu doar spun că noi am considerat că  nu este în interesul cetăţenilor României, pentru că se creează grave vulnerabilităţi. Dacă ar fi fost adevărat, am fi fost primii care am fi reacţionat. Ori nu este aşa!", a mai spus Cristian Ciocan. 

Comunicat integral

FSDPR a trimis şi un comunicat de presă pentru a lămuri problema "planului de amenzi". 

"Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România "Alexandru Ioan Cuza" infirma zvonul potrivit căruia "polițiștii au plan de amenzi" și solicita urgent verificări

Federația atrage atenția ca in aceasta perioada deosebita - cand pe teritoriul României a fost decretată Starea de urgentă și au fost emise mai multe Ordonanțe militare, care dispun măsuri pentru limitarea.efectelor pandemiei de Coronavirus - vehicularea in spațiul public a unor informații de natura sa slăbească încrederea populației in structurile de aplicare a legii poate genera situatii de vulnerabilitate și de risc pentru îndeplinirea misiunilor care revin forțelor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale.

Federația se delimitează de orice asemenea "inițiative" care pun in lumina negativă activitatea pe care polițiștii o desfășoară in interesul cetățenilor conform Legii și Jurământului de Credinta depus fata de România și fata de Români.

Federația reafirma ca nu a existat și nu exista vreun ordin sau dispoziție care sa impună polițiștilor un anumit număr de amenzi, așa cum s-a afirmat in aceste zile.

Federația solicita structurilor de control ale Ministerului Afacerilor Interne declansarea in regim de urgentă a verificărilor fata de toți cei care - îndeosebi in aceste momente - încalcă prevederile legale care asigura reapectarea profesiei de polițist si a demnității umane a celor aflați astăzi in prina linie in lupta de tip asimetric reprezentata de COVID - 19.

Federația cere, in același timp, tuturor polițiștilor sa nu raspunda niciunei provocări, indiferent de cine ar fi făcută!

Totodata Federația roaga toți cetatenii sa respecte Decretele Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis și Ordonanțele militare emise de Ministrul Afacerilor Interne, domnul Ioan Marcel Vela pentru ca împreuna sa depășim cu pierderi umane și materiale cât mai mici aceasta perioada.

Federația informează ca a solicitat, in același timp ministrului de interne măsuri sporite pentru protecția lucrătorilor MAI, îndeosebi a celor aflați in serviciu in strada.", se arată în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel