Giorgia Meloni, desemnată oficial prima femeie prim-ministru al Italiei

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Giorgia Meloni este oficial prima femeie desemnată să fie prim-ministru al Italiei. 

Giorgia Meloni, lidera partidului post-fascist Fratelli d'Italia învingător în alegerile legislative, a fost desemnată să formeze guvernul de către preşedintele Sergio Mattarella, a anunţat secretarul general al preşedinţiei, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Giorgia Meloni, în vârstă de 45 de ani, a acceptat această responsabilitate, devenind prima femeie chemată să ocupe această funcţie în istoria ţării.

"Giorgia Meloni a acceptat mandatul şi a prezentat lista de miniştri", le-a spus Ugo Zampetti jurnaliştilor după consultările dintre Meloni şi preşedintele Sergio Mattarella.

Ea va prezenta vineri după-amiază compoziţia guvernului, care va depune jurământul la ora 08.00 GMT, la Palatul Quirinale. Voturile din cele două camere ale parlamentului vor avea loc săptămâna viitoare, scrie Agerpres.

Tensiuni în Italia. Mesaj de la Meloni către Berlusconi: „Guvern pro-NATO sau niciun fel de guvern”

Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FdI), a avertizat joi că guvernul pe care intenţionează să îl conducă va susţine linia NATO şi alianţa occidentală ori nu va fi deloc, după ce partenerul ei de alianţă, liderul Forza Italia (FI), Silvio Berlusconi, a făcut comentarii controversate cu privire la războiul din Ucraina, relatează ANSA.

O înregistrare video difuzată marţi în care acesta le spunea parlamentarilor FI că a restabilit legăturile cu vechiul său prieten Vladimir Putin, cu schimburi de cadouri şi scrisori ‘dulci’, a stârnit polemică la Roma.

Scandalul a luat amploare miercuri când a fost difuzată o nouă înregistrare în care Berlusconi sugera că acţiunile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski au obligat Moscova să invadeze Ucraina, punând la îndoială politica de acordare de ajutor Kievului.

Meloni, al cărei partid a fost motorul victoriei coaliţiei de dreapta în alegerile generale de luna trecută, a dat miercuri seara un ultimatum, afirmând că Italia nu trebuie să fie niciodată ‘veriga slabă a Occidentului’.

Într-un comunicat, Berlusconi a spus că acele comentarii ale sale au fost scoase din context, subliniind că poziţia sa şi cea a FI nu diferă de cea a guvernului.

Coordonatorul FI şi fost preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, va participa joi la o reuniune a Partidului Popular European (PPE) şi a declarat că va ‘confirma sprijinul deplin al meu şi al FI pentru Kiev’. Se aştepta ca Tajani să fie numit ministru de externe în guvernul Meloni, dar partidele de opoziţie au spus că el nu ar trebui să primească acest portofoliu, având în vedere declaraţia lui Berlusconi despre războiul din Ucraina, notează Agerpres.

Schimbul de vodcă și Lambrusco între Putin și Berlusconi aprinde liderii UE: Prințul clovn al politicii italiene

Cadourile dintre Arcore și Kremlin au atras atenția Bruxelles-ului. Donațiile de alcool ar putea fi interzise prin contramăsuri europene la războiul din Ucraina.

Potrivit publicației Europa Today, tăcerea și jena au fost elementele care au însoțit conferința de presă de astăzi a Comisiei Europene în care purtătorii de cuvânt ai UE au fost întrebați despre noua prietenie dintre Silvio Berlusconi și Vladimir Putin.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel